Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dátové centrum Orange ako jedno z mála na Slovensku spĺňa prísne kritériá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite budete s nami súhlasiť, ak je niečoho veľa, treba to správne uložiť, aby sme sa v tom následne vedeli aj vyznať. Či už sú to pneumatiky v pneuservisoch, prípadne mušty vo vinárskych závodoch. No a rovnaká analógia platí aj pre digitálne dáta. Áno, v dnešnej digitálnej dobe je pre mnohé firmy efektívnejšie spravovať svoje dáta vo vzdialenom cloudovom prostredí, ako cez klasické interné úložiská. Práve tieto služby združujú dátové centrá. Všetky firemné dáta sú z nich potom odvšadiaľ ľahko prístupné a zároveň aj poriadne zabezpečené. No a jedno z najmodernejších na Slovensku sme navštívili aj s kamerou.

Dátové centrum Orange TechPark sa usídlilo v bratislavskej mestskej časti Petržalka zhruba pred šiestimi rokmi. Telekomunikačný operátor ho totiž potreboval pre inštalovanie a prevádzkovanie nových technológií. Už pri výbere lokality boli pritom zohľadnené prísne kritériá na bezpečnosť.

„Z pohľadu záplav, z pohľadu takisto náletového kužeľa letiska. To znamená nelietajú okolo nás lietadlá. A táto samotná lokalita je veľmi dobre dostupná aj z pohľadu logistiky pre dopravu technológií a taktiež je bezpečná aj z pohľadu nejakého fyzického narušenia,“ vysvetľuje pán Tomáš Zápražný, manažér Orange TechPark, Orange Slovensko.

Dátové centrum už dnes využívajú nielen veľké korporácie ale aj malé firmy. V jeho priestoroch sa pritom nachádzajú až tri technologické sály.

„Každá sála má 342 metrov štvorcových. Z toho jedna sála je určená pre interné potreby spoločnosti Orange a ďalšie dve sály sú určené pre klientov. Sme jediné dátové centrum na Slovensku, ktoré prevádzkuje v tomto dátovom centre vlastné služby, vlastné technológie a zároveň v tomto dátovom centre poskytujeme služby pre klientov. To znamená, že klienti tu majú vlastné serveri, vlastné technológie.“

Hlavnou požiadavkou na dátové centrum je, aby fungovalo nepretržite. Aj preto sa pri jeho návrhu muselo dohliadnuť na plnenie vysokých štandardov vo všetkých oblastiach.

„My spĺňame odporúčania Tier 3. Čiže všetko je n+1, to znamená, všetko dvakrát. Laicky povedané, je to dátové centrum za prevádzky servisovateľné bez dopadu na samotnú službu, bez výpadku.“

Dátové centrum Orange TechPark ako jedno z mála na Slovensku spĺňa prísne kritériá.

Vďaka tomu sú v dátovom centre pripravení na rôzne situácie a neprekvapí ich ani prípadný výpadok napájania.

„Nachádzame sa v jednej z dvoch miestností napájania tohto dátového centra. V prípade výpadku jednej časti preberá funkciu, preberá celú prevádzku druhá časť. Počnúc od diesel generátorov, od trafostanice po hlavné napájanie, hlavné napájacie celky, ako sú takéto rozvádzače, po UPSky až tá celá cesta vedie k serveru.“

Ďalšiu z ochrán získalo dátové centrum v súvislosti s potenciálnym požiarom. Proti ohňu je tak vybavené zaujímavým bezpečnostným systémom.

„To znamená detekčnou časťou a časťou, ktorá samotne uhasí požiar. To znamená plynovými fľašami. Tie fľaše sú špeciálne v tom, alebo ten plyn je špeciálny v tom, že nenarúša ozónovú vrstvu a je bezpečný aj pre prevádzku. To znamená pre technikov.“

Dátové centrum sa snaží byť efektívne aj z pohľadu spotreby elektrickej energie a teda aj pri chladení samotných serverov. To zabezpečuje v technologických sálach vodný systém ako aj umiestnenie serverov do studených uzavretých uličiek. K efektivite prispieva i zdvojená podlaha s výškou 1,6 metra, ako aj trojica chladiacich systémov, ktoré pracujú v automatizovaných režimoch.

„Systém vyhodnocuje vonkajšiu teplotu a na základe tej teploty si volí ten konkrétny stupeň prevádzky. Znamená to to, že ak je vonku zima, tak takpovediac chladíme zadarmo,“ dopĺňa pán Tomáš Zápražný, manažér Orange TechPark, Orange Slovensko.

Dátové centrum využíva inovatívne technológie aj na svoju prípravu na budúcnosť. Vďaka nim by tak nemal byť problém zvládnuť i enormný nárast dát, ktorý nás v blízkej budúcnosti čaká najmä s príchodom mobilnej dátovej siete - 5G.