V Kyjeve zastrelili známeho novinára Babčenka, čelil vyhrážkam

TA3 TASR
29.5.2018 23:59

Ruského novinára Arkadija Babčenka postrelili v utorok v jeho byte v Kyjeve, informovala polícia v ukrajinskej metropole. Babčenko zomrel počas prevozu do nemocnice. Polícia uviedla, že išlo o čin motivovaný zjavne Babčenkovou novinárskou prácou.

Našla ho manželka

Podľa policajnej správy našla novinára jeho manželka krvácajúceho v byte a privolala sanitku. Zomrel pri prevoze do nemocnice na následky viacerých strelných rán na chrbte. "Prvá a najzreteľnejšia verzia sú jeho profesionálne aktivity," povedal v televízii šéf kyjevskej polície Andrij Kryščenko. Predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre oblasť slobody médií Harlem Désir povedal, že je Babčenkovou smrťou "zdesený". "Vyzývam ukrajinské úrady, aby podnikli okamžité a úplné vyšetrovanie," napísal Désir na Twitteri.

Štyridsaťjedenročný Babčenko slúžil v ruskej armáde počas prvej separatistickej vojny v Čečensku v 90. rokoch. Neskôr zmenil profesiu a stal sa novinárom. Ako vojenský spravodajca pracoval potom pre viaceré ruské médiá. Napísal tiež niekoľko kníh, pri písaní ktorých vychádzal zo svojich skúseností z vojnových čias. Agentúra AP napísala, že Babčenko bol v posledných rokoch mimoriadne kritický voči politikám Kremľa, ako sú anexia Krymu, podporovanie povstalcov v oblasti východnej Ukrajiny či pôsobenie ruskej armády v Sýrii.

ukraine-journalist-killed-24094-fdb589d2f58e4f13abca33a48d07d569_7f000001-cc71-ed46.jpg

Nahneval mnoho Rusov

Niektoré z jeho článkov a príspevkov rozhorčili mnohých Rusov. V jednom z nich napríklad uviedol, že necíti ľútosť nad úmrtiami členov ruského vojenského hudobného súboru a ďalších ľudí, ktorí zahynuli v decembri 2016 pri havárii lietadla smerujúceho na vystúpenie pred ruskými vojakmi v Sýrii. Niektorí jeho kritici žiadali, aby mu bolo odobraté ruské občianstvo.

Vo februári 2017 opustil Babčenko Rusko s odôvodnením, že dostáva vyhrážky, a vyslovil tiež obavu z možného uväznenia. Vlani na jeseň sa presťahoval do Kyjeva, kde pracoval externe pre ukrajinskú krymskotatársku televíznu stanicu ATR.

Nebezpečné povolanie

Ukrajinské vedenie podozrieva z vraždy Rusko. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy to uviedli premiér Volodymyr Hrojsman a minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Hrojsman v komentári k Babčenkovej smrti vyjadril presvedčenie, že "ruská totalitná mašinéria mu neodpustila jeho čestnosť a principiálnosť".

Priateľ zabitého novinára Myroslav Haj napísal, že Babčenko dostával vyhrážky z Ruska. Polícia však informovala, že Babčenko ju nežiadal o ochranu, dodalo Echo Moskvy. Ministerstvo informačnej politiky Ukrajiny na svojom konte na sieti Twitter označilo vraždu 41-ročného Arkadija Babčenka za "atentát na pravdu".

Ukrajinská polícia v noci na stredu zverejnila identikit predpokladaného páchateľa. Agentúra Interfax informovala, že okrem Ukrajiny sa bude Babčenkovou vraždou zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Denník Novaja gazeta, kde novinár tiež pôsobil, povedie vlastné vyšetrovanie.

Agentúra Interfax pripomenula, že Babčenkova smrť nie je prvou vraždou novinára v Kyjeve za posledné tri roky. Vcentre Kyjeva 20. júla 2016 vybuchlo auto, v ktorom bol novinár Pavel Šeremet. Šeremet zomrel krátko po výbuchu. Vyšetrovatelia uviedli, že prioritnou verziou motívu vraždy je Šeremetova novinárska činnosť na Ukrajine a v ďalších krajinách. Dňa 16. apríla 2015 bol v Kyjeve zabitý aj ďalší známy ukrajinský novinár a publicista Oles Buzyna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok