Toto je útočník z Belgicka. Zabíjal potom, ako ho pustili z väzenia

TA3 TASR
29.5.2018 16:36

Páchateľ útoku, ktorý sa odohral v utorok 29. mája dopoludnia v belgickom meste Liege a pri ktorom zahynuli dve policajtky a jeden mladý muž, je 36-ročný Belgičan Benjamin Herman, ktorý v čase útoku využíval možnosť dočasného prepustenia z nápravnovýchovného zariadenia.

Na niekoľko hodín na slobode

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF, ktorá sleduje vývoj udalostí v Liege, došlo k incidentu na ulici Boulevard d'Avroy v čase, keď páchateľ, pôvodom z mesta Rochefort vo Valónsku, bol na niekoľko hodín prepustený z väzenia, aby sa zúčastnil "reklasifikácie". K čomu už nedošlo. Ešte pred násilnými udalosťami v Liege sa počas noci dopustil menšieho zločinu v susednej provincii Luxembursko.

Muž zaútočil na hliadkujúce policajtky po tom, ako ho oslovili kvôli rutinnej kontrole. Páchateľ následne jednej z nich zobral strelnú zbraň, ktorou zastrelil náhodného svedka udalosti v okoloidúcom aute a ktorou strieľal aj na členov privolaného protiterotistického komanda, pričom dvoch z nich zranil ešte predtým, ako ho zastrelili.

Mal problémové detstvo

Benjamin Herman bol pre policajtov "známy prípad". Bol považovaný za násilníka a mal problémy so zákonom pre účasť na krádežiach, poškodzovaní verejného majetku a obchodovanie s drogami, za čo si vyslúžil aj pobyt za mrežami. Nikdy však nebol evidovaný za radikalizmus. K jeho radikalizácii podľa RTBF došlo vo väznici Lantin, ktorá sa nachádza v blízkosti Liege a do ktorej sa dostal v roku 2017.

Podľa dostupných údajov bol v psychologickom profile označený ako "nestabilný", za čo môže aj jeho "problematické" detstvo. Páchateľ nemal v posledných rokoch žiaden kontakt so svojou rodinou. Kráľovský prokurátor pre Liege počas tlačovej konferencie na policajnom ústredí v tomto meste uviedol, že nevylučuje "domnienku teroristického trestného činu".

Terčom bola polícia

Policajný šéf v belgickom meste Liege Christian Beaupere po útoku muža informoval, že "terčom útočníka bola práve polícia". Muž nestrieľal náhodne, ale chcel zasiahnuť políciu ako inštitúciu a belgický štát, vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Beaupere. Uviedol, že nožom ozbrojený muž v utorok dopoludnia dobodal pri útoku dve policajtky, potom im vzal ručné strelné zbrane a obe zastrelil.

Podľa policajného šéfa útočník, ktorého nemenoval, zranil aj ďalších štyroch policajtov. Beaupere spresnil, že policajtky boli vo veku 45 a 53 rokov, druhá spomenutá bola matkou dvojičiek. Útočník zabil takisto okoloidúceho človeka, potom jeho samotného smrteľne postrelili policajti.

Belgická prokuratúra v utorok už skôr oznámila, že útočník v Liege odzbrojil policajtky a použil ich zbrane pri streleckom vyčíňaní. Hovorca prokuratúry Philippe Dulieu povedal, že muž ozbrojený nožom pristúpil k dvom policajtkám odzadu a bodol ich niekoľkokrát. "Útočník im potom vzal zbrane a použil ich proti obom policajtkám, ktoré zomreli," dodal hovorca, ktorého citovala agentúra AP. Útočník následne zastrelil 22-ročného mladého muža v okoloidúcom vozidle, dodal Dulieu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok