Alláhu akbar, kričal útočník v Belgicku. Zahynuli policajti aj on

TA3 TASR
29.5.2018 12:45

Štyri obete na životoch si vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník, zrejme islamista, tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky.

Rukojemnícka dráma

Podľa denníka Derniere Heure kričal páchateľ "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Belgický minister vnútra Jan Jambon na sociálnej sieti Twitter uviedol, že situáciou sa zaoberá protiteroristické krízové centrum. Belgická agentúra Belga informovala, že zranenia utrpeli ďalší dvaja policajti.

Výstrely sa v centre Liege ozvali približne o 10.30 h SELČ. Ako na tlačovej konferencii informoval hovorca prokuratúry Philippe Dulieu, muž "ozbrojený chladnou zbraňou" napadol odzadu dve policajtky, niekoľkokrát ich smrteľne pobodal a ukradol im strelné zbrane. Následne smrteľne postrelil aj 22-ročného muža-spolujazda okoloidúceho auta a dal sa na útek.

V priestoroch neďalekej školy - lýcea Léonie De Waha - vzal za rukojemníčku jednu zamestnankyňu. Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré muža útočiaceho na policajtov zastrelili. Pri útočníkovej paľbe bolo zranených niekoľko policajtov.

Platí druhý stupeň ohrozenia

Úrady okrem toho oznámili, že v súvislosti s útokom budú štátne vlajky na radnici mesta a všetkých verejných budovách stiahnuté na pol žrde. Primátor mesta Willy Demeyer dodal, že obyvatelia si pamiatku obetí uctia minútou ticha a zápisom do kondolenčnej knihy. Televízia RTBF informovala, že do mesta Liege pricestoval belgický premiér Charles Michel i kráľ Filip, ako aj ministri vnútra a spravodlivosti, Jan Jambon a Koen Geen.

Napriek tomu, že vyšetrovatelia pripustili, že motívom útoku v Liege mohol byť terorizmus, v krajine naďalej platí druhý stupeň ohrozenia terorizmom, podľa ktorého je útok "málo pravdepodobný". Najvyšší stupeň ohrozenia pred terorizmom v Belgicku je štvrtý, Belgicko je v stave vysokej pohotovosti, odkedy sa bruselská bunka teroristickej organizácie Islamský štát zapojila do útokov v Paríži v roku 2015, keď zahynulo 130 ľudí, resp. rok neskôr v Bruseli, keď zomrelo 32 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok