Zanedbanú nemocnicu na Kramároch čaká investícia za milióny

TA3 TASR
29.5.2018 10:39

Na obnovu a rekonštrukciu priestorov Univerzitnej nemocnice Bratislava ide 15 miliónov eur, rovnaká čiastka je vyčlenená na prístrojové vybavenie nemocnice. Uviedla to po prehliadke nemocničných priestorov ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Opraviť sa majú napríklad operačné sály a v pláne je aj výmena okien či posteľných lôžok.

Rozsiahla rekonštrukcia aj nové prístroje

Ministerka zdravotníctva konštatovala, že vláda sa zaviazala dostavať nemocnicu na Rázsochách, pričom doplnila, že v žiadnom prípade Kramáre v súčasnosti nepôjdu do útlmu. "Pokiaľ Rázsochy nebudú stáť, Kramáre budú plne zabezpečovať zdravotnú starostlivosť v rámci Slovenska a v rámci svojho regiónu," uviedla.

Kalavská informovala, že na Kramároch sa stavia nový centrálny príjem. "Boli sme na neurológii, ktorá je kompletne zrekonštruovaná. Budú sa rekonštruovať operačné sály, bude sa montovať najnovšia prístrojová technika, najnovšia vzduchotechnika. Boli sme na novorodeneckom oddelení, ktoré je zrekonštruované, boli tam dokúpené aj nové inkubátory," zhrnula. Šéfka rezortu dodala, že sa bude rekonštruovať aj gynekologicko-pôrodnícka klinika v Ružinove.

Nemocnice čaká masívna obnova

Ministerstvo pristúpilo aj k obnove prístrojového vybavenia. V súvislosti so zavádzaním elektronického zdravotníctva (e-Zdravie) nakúpilo 3 220 počítačov. "Pristúpili sme aj k nákupom veľkej prístrojovej techniky. Kúpili sme tri CT prístroje, ktoré sú už reálne dodané, teraz prebiehajú rekonštrukčné práce," konštatovala. Nakúpili tiež operačné stoly, anestéziologické prístroje, inkubátory, sonografické prístroje pre celú UNB. "Kupujeme jeden veľký angiograf na Kramáre za 1,8 mil. eur," dodala.

Ministerka spolu s premiérom ohlásili minulý týždeň masívnu obnovu a investície do zdravotníctva. "Je to jeden z najzložitejších rezortov a nezávidím pani ministerke, že stojí na jeho čele, pretože zdravotníctvo sa dotýka každého z nás," povedal premiér minulý týždeň. Podľa predsedu vlády nastáva čas, kedy sa o zdravotníctve bude hovoriť viac pozitívnych vecí. "Chcem ohlásiť, že v najbližších mesiacoch budeme svedkami najmasívnejšej obnovy najšpičkovejších prístrojových zariadení v nemocniciach, budeme svedkami najmasívnejších rekonštrukcií našich nemocníc a zdravotníckych zariadení v histórii Slovenska," avizoval premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok