V EÚ by mali zakázať plastové slamky, príbory aj tyčinky do uší

TA3 ČTK
28.5.2018 15:27

Európska komisia navrhla zákaz jednorazových plastových slamiek, nádob i niektorých ďalších plastových výrobkov na jedno použitie - ide o snahu lepšie chrániť životné prostredie a obmedziť znečistenie oceánov. Ich predaj má byť úplne zakázaný, ak existujú dostupné a cenovo prijateľné alternatívy.

Podľa prvého podpredsedu komisie Fransa Timmermansa by mali členské krajiny aj Európsky parlament návrhy prerokovať prednostne tak, aby boli prijaté ešte pred voľbami do europarlamentu na jar budúceho roka. Členské štáty budú mať podľa návrhov komisie do roku 2025 povinnosť zabezpečiť zber 90 percent jednorazových plastových fliaš od nápojov, napríklad prostredníctvom systémov vratných záloh.

Znamená zákaz i koniec piknikov či narodeninových osláv? Nie, namiesto jednorazového plastu sa budú jednoducho kupovať identické výrobky, len z iného, rozložiteľného materiálu. "Európania musia na riešení tohto problému pracovať spoločne, pretože plastový odpad sa nakoniec dostáva do nášho ovzdušia, pôdy a oceánov aj do našich potravín," upozornil Timmermans. Spolu desať druhov jednorazových výrobkov z plastu, ktorých zákaz komisia navrhla, tvorí podľa komisie až 70 percent všetkých odpadkov v moriach.

Zákaz sa má podľa návrhu komisie vzťahovať na plastové vatové tyčinky, príbory, taniere, slamky, miešadlá a paličky k balónikom, ktoré budú musieť byť vyrobené výlučne z ekologickejších materiálov. Nápojové obaly na jedno použitie obsahujúce plasty budú na trhu povolené len v prípade, že ich uzávery a viečka zostanú pripevnené k nádobe, navrhuje únijná exekutíva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok