Lajčák: Ministri EÚ naznačili, že netreba spájať šport s politikou

TA3, TASR
14.5.2012 22:44

Situácia v Afganistane, mier na Blízkom východe, ale aj postoj Európskej únie voči Ukrajine a prípravy na summit Únie a Ruska. To boli hlavné témy o ktorých dnes v Bruseli hovorili šéfovia diplomacie štátov európskej 27-ičky.

Lajčák: Ministri EÚ naznačili, že netreba spájať šport s politikou
SITA

Diskusia k Ukrajine ukázala potrebu Európskej únie angažovať sa v kritickom dialógu s touto krajinou a hovoriť o nedostatkoch a deficitoch v oblasti právneho štátu, zhodnotil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnešné zasadanie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Futbal podľa neho netreba pliesť s politikou.

"Zdôraznilo sa, že budeme žiadať od Ukrajiny, aby parlamentné voľby v októbri boli zorganizované tak, aby splnili najvyššie európske štandardy a aby bola zabezpečená prítomnosť medzinárodných pozorovateľov kvôli monitoringu volieb," povedal Lajčák v rozhovore pre TASR.
K ostro sledovaným diskusiám okolo účasti či neúčasti európskych politikov na Majstrovstvách Európy vo futbale, ktoré budú aj na Ukrajine, slovenský diplomat uviedol, že európski diplomati nedospeli k jednoznačnému názoru.

"Väčšia časť ministrov sa vyjadrila v tom zmysle, že netreba spájať šport s politikou. Ale boli aj takí, ktorí dali najavo výhrady, že by mali cestovať oni alebo lídri ich krajín na Ukrajinu kvôli zápasom," opísal Lajčák atmosféru z rokovania Rady.

Lajčák v tomto smere spresnil, že ani nebola ambícia mať jednotnú pozíciu EÚ voči futbalovému šampionátu a v podstate ide o názory jednotlivých politikov, ktorí k tejto udalosti pristupujú individuálne. Dodal, že tento postoj nie je preto, že by európska diplomacia nemala akúsi ucelenú stratégiu voči Ukrajine, ale netreba robiť vedu z účasti či neúčasti politikov na šampionáte.
"V tomto smere nemáme jednotnú pozíciu. Ale prezident Ukrajiny nie je na čiernej listine. O týždeň bude na summite NATO v Chicagu, tí istí lídri sa s ním budú stretávať na iných fórach," upozornil Lajčák. A dodal, že pre EÚ je Ukrajina dôležitým partnerom.

Ukrajina je kľúčová pre úspech programu Východné partnerstvo a doteraz je jedinou z tejto oblasti, s ktorou únia uzatvorila rokovania o asociačnej dohode.
"Čiže hovorme o substantívnych témach. A to sú tie, či sa dodržiavajú demokratické princípy. A nerobme politiku zo športu," povedal Lajčák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok