Autor kľúčovej právnej reformy prezradil jej najdôležitejší bod

TA3 SITA
28.5.2018 09:56

Ak by si mal spoluautor návrhu zmien pri voľbe ústavných sudcov, ústavný právnik Peter Kubina vybrať jeden najdôležitejší bod spomedzi komplexného materiálu, pod ktorý sa podpísalo 38 signatárov z právnej obce, zvolil by zrejme štvorročný cyklus obmeny časti ústavných sudcov.

Autor kľúčovej právnej reformy prezradil jej najdôležitejší bod
TASR/František Iván

Všetky zmeny neprejdú

Signatári okrem štvorročného cyklu navrhli zvýšiť počet poslaneckých hlasov na zvolenie kandidátov, verejnú listinu uchádzačov, ich verejné odborné vypočutie či verejné hlasovanie poslancov Národnej rady SR. "Ak by som si mal skutočne vybrať iba jednu zmenu, ktorá by bola zahrnutá neskôr v ústavnom zákone, zvolil by som proces čiastočnej obmeny, aby sa nám v budúcnosti nestalo, že budeme musieť opäť vymieňať naraz podstatnú časť ústavných sudcov. Tiež je podľa mňa dôležité kvalitné verejné vypočutie kandidátov v odbornej rovine, aby boli uchádzači dostatočne preverení o ich skúsenostiach,“ uviedol Kubina. Doplnil, že z jeho pohľadu je dokument, na ktorom sa podieľal ako spoluautor, apolitickým a komplexným riešením pre zlepšenie fungovania procesu výberu ústavných sudcov.

Ústavný zákon o zmene voľby ústavných sudcov z rezortu spravodlivosti by mal byť predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Minister spravodlivosti Gábor Gál ešte po minulotýždňovom rokovaní vlády uviedol, že v zákone budú iba podmienky, na ktorých sa vopred dohodne koalícia. V súčasnosti je podľa jeho slov nemožné, aby prešli všetky zmeny, ktoré navrhovalo 38 odborníkov z právnej obce.

Gál tiež na margo verejného hlasovia poslancov uviedol, že ide o veľmi citlivú tému a pravdepodobne sa v konečnom znení neobjaví. Ústavný právnik Peter Kubina v tejto časti zmien žiadny problém nevidí, pretože výkon verejnej moci má byť transparentný a občania by mali mať právo si skontrolovať, ako hlasoval poslanec, ktorého si zvolili.

Potrebujú podporu opozície

„Volebné právo chránené tajnosťou voľby vykonáva občan vo voľbách, poslanec, keď hlasuje, vykonáva verejnú moc, čo je zásadný rozdiel. Jedným z princípov právneho štátu je, že výkon verejnej moci musí byť transparentný a kontrolovateľný. Volič, ktorý dal mandát niektorému z poslancov, musí mať možnosť spätnej kontroly, ako v zásadných otázkach hlasoval,“ povedal Kubina, ktorý nevidí dôvod na to, aby boli poslanci chránení tajnou voľbou.

Vládna koalícia musí navyše získať podporu časti opozície, aby mohol byť návrh odobrený 90 hlasmi poslancov. Pred koalíciou a Národnou radou SR tak stojí náročná úloha, keď do konca kalendárneho roka musia zákonodarcovia zvoliť až 18 nových kandidátov. Z nich v priebehu februára 2019 prezident vymenuje nových deväť ústavných sudcov, ktorí budú vykonávať svoj mandát najbližších 12 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok