Za veľkofilmom Generál vidia poslanci podvod, AVF nesúhlasí

TA3 SITA
25.5.2018 22:07

Poslanci parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita Renáta Kaščáková a Jozef Rajtár na tlačovej besede oznámili, že pre podozrenie zo subvenčného podvodu pri výrobe veľkofilmu Generál podávajú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Audiovizuálny fond sa voči ich tvrdeniam vyhradil.

Za veľkofilmom Generál vidia poslanci podvod, AVF nesúhlasí
SITA/Marko Erd ilustračné

Mala vraj počkať

Natáčanie veľkofilmu Generál k 100. výročiu smrti Štefánika sa podľa Renáty Kaščákovej ešte ani nezačalo, no na film od štátu išlo už približne trištvrte milióna eur. „S poľutovaním konštatujeme, že väčšina ich tvrdení týkajúcich sa Audiovizuálneho fondu sa nezakladá na skutočnosti ani na jej zodpovednom poznaní,“ napísali v reakcii na vyhlásenia poslancov SaS predseda Rady Audiovizuálneho fondu Miloslav Luther a riaditeľ AVF Martin Šmatlák.

Ak by podľa nich poslankyňa Kaščáková počkala na odpoveď fondu na jej žiadosť o sprístupnenie informácií podľa zákona, tak by aspoň sčasti asi prehodnotila svoje tvrdenie, že voči fondu „došlo k zúčtovaniu výkonov, ktoré neboli odvedené“.

Skutočnosťou podľa predstaviteľov AVF totiž je, „že tri zo štyroch podporených žiadostí, ktorých predmetom sú rôzne fázy prípravy a výroby dlhometrážneho hraného filmu Generál, majú už uzavreté vyúčtovanie aj s podrobným rozpisom vyúčtovaných nákladov a s odovzdanými všetkými vecnými výstupmi, ktoré boli predmetom zmlúv. Tieto výstupy sú bežnou súčasťou procesu vývoja audiovizuálneho diela a prípravy na jeho nakrúcanie“.

Vidí množstvo pochybení

Ako na tlačovej besede povedala tímlíderka SaS pre kultúru Renáta Kaščáková, s tvorcami filmu nehovorila, sledovala zmluvy dostupné v centrálnom registri zmlúv a ďalšie verejne prístupné zdroje. Z týchto zdrojov zistila, že od roku 2013 doteraz bola na film schválená podpora štátu 1,8 milióna eur, konkrétne cez štyri zmluvy s AVF a jednu zmluvu s RTVS. Celkový rozpočet filmu má byť oveľa vyšší, no ani podrobným štúdiom všetkých zmlúv sa Kaščákovej presné celkové číslo nepodarilo zistiť, a to ani pri krížovej kontrole zmlúv. Obrovský problém vidí pri čerpaní peňazí na film ako celok.

Ako tvrdí, krížovou kontrolou všetkých zmlúv zistili, že dochádza k reťazeniu zmluvných podmienok na jeden a ten istý projekt. Vidí množstvo pochybení. Napríklad podľa nej žiadateľ doteraz z celkovej schválenej sumy 1,8 mil. eur vyčerpal už približne trištvrte milióna eur, no k dnešnému dňu sa film ešte nezačal nakrúcať. Pritom prvá etapa filmovania sa mala skončiť na konci roka 2017 a posledná klapka mala padnúť na budúci štvrtok, teda 31. mája 2018. Podľa Kaščákovej nielenže nebol ani jeden filmovací deň, no nie je známe ani herecké obsadenie či aké budú filmovacie lokality.

Zodpovednosť nenesie fond

Luther a Šmatlák pripomínajú, že výroba filmu sa „nezačína prvým dňom nakrúcania, ale dôslednou literárnou aj realizačnou prípravou, výberom lokácií, obsadením postáv aj pozícií vo výrobnom štábe, prípravou kostýmov, prostredí či rekvizít a množstvom ďalších činností, bez ktorých sa nakrúcanie žiadneho filmu nemôže začať“. Práve tieto činnosti boli predmetom troch zmlúv o podpore projektu Generál z AVF, ktoré prijímateľ vyúčtoval. Štvrtá zmluva je „účelovo určená na nakrúcanie a na postprodukciu filmu a je jednoznačne viazaná nielen na dokončenie filmu, ale aj na jeho verejné uvedenie v kinách s termínom do 31.12. 2019“.

AVF tvrdí, že na vývoj a prípravu realizácie projektu Generál doteraz poskytol spolu 247 900, ktoré sú všetky vyúčtované na konkrétne výdavky, výkony a vecné výstupy, pričom ani jeden z nich nie je predložený viackrát. „Táto suma predstavuje 27 % z celkovej doteraz schválenej sumy dotácií z fondu na podporu tohto projektu a iba 5,5 % z jeho predpokladaného celkového rozpočtu. Akékoľvek ďalšie financie z fondu sú striktne viazané na dokončenie filmu a na jeho uvedenie do distribúcie,“ zdôrazňuje vedenie AVF.

Zodpovednosť za dokončenie, vyúčtovanie a verejné uvedenie filmu „však nenesie fond, ale v plnej miere producent so svojimi koprodukčnými partnermi. Ak sa mu to nepodarí, bude musieť všetky tieto prostriedky fondu vrátiť“, zdôrazňuje sa v reakcii na vyjadrenia poslankyne za SaS Kaščákovej.

Za veľa peňazí málo filmov?

Luther a Šmatlák v reakcii pripomínajú slová renomovaného českého filmového kritika a publicistu Jana Lukeša po nedávnej prehliadke Týždeň slovenského filmu 2018. Lukeš pre časopis Reflex napísal: „Za vlaňajší rok vzniklo na Slovensku takmer štyridsať nových filmov, čo je po totálnej deštrukcii tunajšej kinematografie v 90. rokoch skoro zázrak“. Toto hodnotenie je podľa predstaviteľov AVF „v priamom rozpore s dojmom poslanca Rajtára, že na Slovensku sa za veľa peňazí nakrúca málo filmov. Za uplynulých päť rokov totiž do kín prišlo takmer 140 nových slovenských filmov a na ich vzniku sa podieľali stovky tvorcov a desiatky úspešných producentských subjektov“.

Rajtár na tlačovej besede povedal, že chcú na najbližšej parlamentnej schôdzi predložiť „konkrétne legislatívne návrhy k audiovizuálneho fondu a k prideľovaniu dotácií tak, aby sme mali za veľa peňazí, lebo dáva sa tam na naše pomery relatívne veľa peňazí, aby sme mali veľa muziky. Nie ako je to teraz – veľa peňazí, málo muziky“.

Predseda Rady AVF Miloslav Luther a riaditeľ AVF Martin Šmatlák v závere reakcie informujú, že z vyššie uvedených dôvodov poslankyni Kaščákovej okrem odpovede na jej žiadosť o informácie posielajú aj výročnú správu AVF za rok 2017 a tiež najnovšiu správu kancelárie Creative Europe Desk Slovensko o stave slovenskej audiovízie.

RTVS rokuje o dodatku

Rozhlas a televízia Slovenska vyčíta poslankyni za SaS Kaščákovej, že si "pred zorganizovaním tlačovej konferencie nepočkala na odpoveď RTVS, na ktorý sa obrátila so žiadosťou o sprístupnenie informácie v súvislosti s pripravovaným historickým filmom Generál. Keďže na základe obojstrannej dohody odstúpila na jeseň z projektu režisérka Mariana Čengel Solčanská a kým vstúpil do projektu nový režisér, predĺžila sa fáza prípravy projektu a oddialila sa jeho komplexná príprava a produkcia. RTVS aktuálne rokuje s koprodukčným partnerom JMB Film & TV Production Bratislava s.r.o. o príprave dodatku k existujúcej koprodukčnej zmluve, v ktorom budú zadefinované nové nastavenia a termíny realizácie projektu," uvádza sa v reakcii, ktorú poskytla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Pripomína, že zmluvy na výrobu koprodukčných filmov sú v RTVS nastavené tak, aby vklad RTVS bol hradený na základe splátok viazaných na dodanie zmluvne presne dohodnutého výkonu. "Výška týchto splátok bola primeraná tomuto výkonu a časovej postupnosti a náročnosti výroby audiovizuálneho diela a jednotlivé splátky boli uhradené až po písomnom potvrdení o prevzatí tohto výkonu zamestnancami RTVS uvedenými v zmluve," dodáva RTVS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok