Prevezmite zodpovednosť za zostrelenie lietadla, vyzvali Rusko. Odmietlo

TA3 SITA TASR
25.5.2018 14:21

Severoatlantická aliancia vyzvala Ruskú federáciu, aby prevzala zodpovednosť za zostrelenie Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý bol zostrelený 17. júla 2014 nad východnou Ukrajinou. Rusko tvrdenia vyšetrovateľov, že je právne zodpovedné za zostrelenie malajzijského civilného lietadla nad východnou Ukrajinou spred štyroch rokov, odmietlo.

Celosvetová tragédia

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Rusov na prevzatie zodpovednosti po oznámení Holandska a Austrálie, ktoré v piatok oficiálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za dramatický koniec linky MH17. "Vyzývam Rusko, aby prevzalo zodpovednosť a plne spolupracovalo v snahe o zadosťučinenie spravodlivosti, v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov 2166," uviedol šéf Aliancie v správe pre médiá.

Stoltenberg pripomenul štvrtkové vyhlásenie Spoločného vyšetrovacieho tímu, zloženého z holandských, belgických, malajzijských, austrálskych a ukrajinských expertov, že zariadenie, ktoré  slúžilo na vystrelenie rakety na zostrelenie lietadla, patrilo 53. protilietadlovej brigáde Ruskej federácie umiestnenej v Kursku.


"Zostrelenie MH17 bolo celosvetovou tragédiou a vinníci sa za to musia zodpovedať. NATO opakovane vyjadrilo svoju plnú podporu pre snahu vyšetrujúcich orgánov z Holandska a iných krajín objasniť to, čo sa stalo v ten strašný deň, a aby dosiahli spravodlivosť pre 298 zabitých ľudí a ich blízkych," uviedol Stoltenberg.
Vyhlásenie v podobnom duchu vydala aj Európska únia, ktorá vyzvala Moskvu, aby uznala závery tímu medzinárodných vyšetrovateľov, podľa ktorých príčinou zostrelenia civilného lietadla nad oblasťou východnej Ukrajiny bola raketa Buk.

Moskva: Neprizvali nás, neveríme

Rusko tvrdenia Holandska a Austrálie, že je právne zodpovedné za zostrelenie malajzijského civilného lietadla nad východnou Ukrajinou spred štyroch rokov, odmietlo. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že Rusko sa nesmelo podieľať na vyšetrovaní, preto nemôže veriť jeho výsledkom. Dodal tiež, že k tragédii prispela Ukrajina tým, že neuzavrela svoj vzdušný priestor nad vojnovou zónou.

Ruské ministerstvo obrany v piatok vyhlásilo, že raketa, ktorá let MH17 zostrelila, "viac než pravdepodobne" pochádzala z ukrajinského arzenálu. Fragmenty predložené vyšetrovateľmi naznačujú, že išlo o raketu sovietskej výroby z roku 1986. Ruská armáda však všetky rakety tohto typu údajne zlikvidovala v roku 2011. Ministerstvo tvrdí, že Ukrajina takéto strely zdedila po sovietskej armáde, preto zbraň "viac než pravdepodobne patrila ukrajinským ozbrojeným silám".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok