Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trvanlivý materiál, ktorý mení farbu pri monitorovaní UV žiarenia

Trvanlivý materiál, ktorý mení farbu pri monitorovaní UV žiarenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už síce existujú organické materiály, ktoré dokážu meniť svoju farbu počas vystavenia ultrafialovému žiareniu, no tieto zmeny farieb znamenajú reorganizáciu ich molekulárnej štruktúry, takže sa materiál dá používať len po obmedzenú dobu. Vedci z fínskej univerzity v Turku však vyvinuli nový materiál, ktorý sa na monitorovanie škodlivého UV žiarenia dá používať opakovane.

Fínski vedci z univerzity v Turku svoj najnovší výtvor pomenovali ako SensoGlow. Tento materiál sa skladá prevažne zo syntetickej verzie lacného fotochromického minerálu , známeho ako hakmanit (hackmanite). V závislosti od toho, ako je tento kompozitný materiál „vyladený“, môže sa vyrobiť tak, aby dokázal reagovať na slnečné žiarenie UVA, UVB alebo UVC, pričom rozsah jeho zmeny farby indikuje intenzitu žiarenia.

Reakcia prostredníctvom farebného posunu v materiáli SensoGlow sa však nedeje kvôli zmenám molekulárnej štruktúry. Namiesto toho je princíp založený na tom, koľko „rozdráždených“ elektrónov je v materiály uložených. Keď sa materiál odstráni zo zdroja ultrafialového žiarenia, elektróny sa vrátia späť do svojho neaktívneho základného stavu a materiál zmení svoju farbu naspäť do neutrálnej pôvodnej farby.

Výskumníci dúfajú, že ich nový materiál SensoGlow by sa mohol dať použiť na výrobu cenovo dostupných a trvanlivých detektorov ultrafialového žiarenia, ktoré by sa mohli mať formu nálepky aplikovateľnej napríklad na hodinky. Sprievodná mobilná aplikácia pre smartfóny by potom mohla analyzovať farbu materiálu na nálepke, aby vedela používateľa informovať o aktuálnom UV indexe.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).