Nelegálne obchodovanie so psami má skončiť, opozícia navrhuje zmeny

TA3 SITA TASR
23.5.2018 19:04

Opozičná poslankyňa za SaS Anna Zemanová žiada viaceré zmeny v zákone o veterinárnej starostlivosti. Uviedla to v rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti, keď predložila pozmeňujúci návrh.

Nelegálne obchodovanie so psami má skončiť, opozícia navrhuje zmeny
SITA/AP

Pomoc od štátu

Vo svojom návrhu Zemanová chce, aby vlastník psa mohol v prechodnom období do 29. februára 2020 požiadať o kastráciu psa na náklady štátu. Opatrenie by umožnilo najmä sociálne slabším skupinám ľudí nechať psa vykastrovať a vyhnúť sa neželanému potomstvu psa. Takto by sa zredukoval počet nechcených šteniat.

Rovnako navrhuje zakotviť povinnosť Komore veterinárnych lekárov na žiadosť orgánov činných v trestnom konaní, prevádzkovateľa útulku, obce alebo súkromného veterinára uviesť údaje o predchádzajúcich vlastníkoch psa z centrálneho registra spoločenských zvierat. Dôvodom tejto zmeny je legitímny záujem uvedených subjektov na získaní týchto údajov, keďže sú potrebné pre ich prácu.

Zemanová tiež navrhovala vzhľadom na novozavedenú povinnosť nahlasovať do centrálneho registra spoločenských zvierat údaje o novom vlastníkovi psa. Tieto údaje by musela nahlásiť osoba, ktorá previedla vlastníctvo psa. Ak by tak neurobila, orgán veterinárnej správy by mohol uložiť za spáchanie priestupku fyzickej osobe pokutu od 400 do 1 000 eur.

Pri registrácii psa by sa malo podľa poslankyne uvádzať aj číslo čipu matky, ak je tento údaj známy. Pes starší ako 12 týždňov, ktorý nie je očipovaný, by bol podľa jej návrhu považovaný za opustené zviera a prešiel by tak do vlastníctva štátu.

Zviera nie je vec

Podľa návrhu novely zákona z ministerstva pôdohospodárstva bude zviera zadefinované ako živá bytosť a nie vec. Novela má podľa agrorezortu predstavovať účinný nástroj na boj proti nelegálnemu obchodovaniu so psami, teda proti takzvaným množiteľom. Zefektívni sa aj ochrana práv zvierat najmä pred týraním tým, že sa posilnia právomoci veterinárnych inšpektorov. Novela upravuje aj farmový chov zvierat a zvyšuje kompetencie štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná  v záverečnom slove po skončení rozpravy vyhlásila, že samotná novela, ktorá má zviera zadefinovať v Občianskom zákonníku ako cítiacu bytosť, bola pripravovaná v širokom okruhu odborníkov a zainteresovaných. "Pokúsime sa uviesť zákon do praxe a až tá ukáže, v akej miere je aplikovateľný. Ak ho bude treba novelizovať, tak to urobíme," uistila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok