Babiša vymenujem za premiéra aj druhýkrát, vyhlásil Zeman

TA3 SITA
23.5.2018 19:23

V Česku trvá už vyše pol roka zostavovanie vlády pod vedením Andreja Babiša. Po prvom januárovom neúspechu sa nová koalícia rysuje veľmi ťažko. Politici čakajú na závery vnútrostraníckeho referenda Sociálnych demokratov, ktorí rozhodujú, či sú ochotní vstúpiť do vlády. Prezident Miloš Zeman oznámil, že mu nezáleží na výsledku hlasovania v ČSSD.

Zeman vymenuje Babiša za premiéra bez ohľadu na to, či Česká strana sociálnodemokratická vo svojom referende schváli vládu s ANO. "V Lidových novinách som si prečítal, že sa chystám vymenovať Daniela Beneša (šéfa elektrárenskej spoločnosti ČEZ - pozn. red) za predsedu vlády. Dodržím svoj sľub a druhýkrát vymenujem, bez ohľadu na výsledok referenda, Andreja Babiša za predsedu vlády,“ povedal Zeman v prejave na Žofínskom fóre v Prahe.

Na Zemana sa teraz sústreďuje pozornosť predovšetkým preto, že práve on má v rukách vymenovanie premiéra a vlády. Zeman odporučil sociálnym demokratom, aby v referende schválili vstup do vlády Andreja Babiša a koalíciu s hnutím ANO, ktorú by tolerovali komunisti. Zároveň se postavil proti tomu, aby sa ministrom zahraničia stal Miroslav Poche, ktorého navrhol šéf sociálnych demokratov Jan Hamáček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok