Ústavných sudcov budú voliť inak, sprísnia sa aj požiadavky

TA3 SITA
23.5.2018 19:18

Nové pravidlá a podmienky, ktoré koalícia navrhuje zaviesť pri voľbe ústavných sudcov potvrdzujú snahu o dosadenie sudcov "harabinovského typu" na Ústavný súd SR. Uvádza sa to v stanovisku opozičnej strany Sloboda a Solidarita.

Podmienkou je cudzí jazyk

Podľa liberálov koalícia stanovením nových kritérií na voľbu ústavného sudcu potvrdzuje, že jej ide o ovládnutie, nie očistenie Ústavného súdu SR. "Všetky nové podmienky, ktoré koalícia navrhuje, teda zvýšenie vekovej hranice na minimálne 45 rokov, justičná skúška a znalosť cudzieho jazyka, jednoznačne potvrdzujú snahu o dosadenie na Ústavný súd SR sudcov harabinovského typu. Teda takých, ktorí nemajú bezpečnostnú previerku ani psychologické posúdenie ich schopností zastávať sudcovskú funkciu," uvádza stanovisko SaS.

Poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik sa domnieva, že požiadavka na cudzí jazyk je len ďalším dôkazom o zámernom nastavení pravidiel pre vybraných uchádzačov. "Požiadavka na znalosť cudzieho jazyka je len finta. Vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR stanovuje, že pre výberové konania na funkciu sudcov vyšších súdov postačuje skúška z ruského jazyka, a teda je možné očakávať, že podobnú filozofiu, akú si pri tvorbe takej vyhlášky osvojila bývalá ministerka Lucia Žitňanská, budú aplikovať aj koaliční tvorcovia podmienok voľby sudcov Ústavného súdu SR," povedal Baránik.

Udalosť roka 2018

Ako dodal, na zvolenie sudcu bude stačiť neadekvátny počet poslaneckých hlasov. "Navrhovaná voľba počtom hlasov poslancov, ktorá ani nedosahuje počet, ktorým koaliční poslanci bežne hlasujú za svoje návrhy, je potvrdením najhorších obáv o tom, aký je zámer koalície na ovládnutie tejto inštitúcie," doplnil na margo voľby ústavných sudcov Baránik.

Svoj vlastný návrh zmien predstavilo tiež 38 odborníkov z právnej oblasti, medzi ktorými sú napríklad súčasní a bývalí ústavní sudcovia, univerzitní akademici, sudcovia Najvyššieho súdu SR, advokáti či právnici. Signatári navrhujú napríklad, aby bolo potrebných na zvolenie kandidáta až 90 poslaneckých hlasov, žiadajú tiež verejné vypočutie uchádzačov, verejné hlasovanie poslancov či štvorročný cyklus obmeny sudcov na Ústavnom súde SR.

Podľa nich je voľba nových ústavných sudcov jednou z najvýznamnejších udalostí v roku 2018. Koncom roka sa bude v Národnej rade SR voliť až 18 kandidátov, z ktorých vo februári 2019 prezident vymenuje nových deväť sudcov Ústavného súdu SR. Úspešní uchádzači budú rozhodovať v rámci svojho mandátu až do roku 2031. V dohľadnom čase by mal byť známy aj návrh rezortu spravodlivosti, čo po rokovaní vlády potvrdil aj minister Gábor Gál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok