Kiska na sneme ZMOS hovoril o podvodoch, premiér o zvyšovaní limitov

TA3 TASR
23.5.2018 15:55

Na 29. sneme ZMOS, na ktorom sa zúčastnili stovky delegátov, vystúpili aj Andrej Kiska a Peter Pellegrini. Kým prezident hovoril o slovenskom poľnohospodárstve, ktoré je "na hrane", premiér sľúbil výrazné zvýšenie limitov pre zjednodušené formy verejného obstarávania pre samosprávy.

Miliónový vidiek

Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane a je potrebné doň vrátiť právo a poriadok. Vstup do Európskej únie Slovensko nedokázalo využiť na rozvoj tohto sektora, ale uchytili sa tu podvodné praktiky určitých skupín, ktoré nemajú záujem o zveľaďovanie krajiny, zdôraznil na sneme Združenia miest a obcí Slovenska v Bratislave Kiska.

Hlbší záujem o tento sektor podľa prezidenta prejavili politické špičky až po odhaleniach nadväzujúcich na vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Pripomenul, že Slovensko je prevažne vidiecka krajina a zatiaľ čo v iných odvetviach SR dokázala vstup do Únie využiť na tvorbu pracovných miest, v agrosektore zamestnanosť od roku 2004 spadla na polovicu.

"Od vstupu do Únie natieklo 3,3 miliardy eur v podobe priamych platieb a ďalšie 3 miliardy eur boli určené na rozvoj poľnohospodárstva a vidieka. Výsledok? Produktivita ďalej stagnovala a na vidieku sa stratilo 50.000 pracovných miest," skonštatoval Kiska.

Slovenské poľnohospodárstvo sa podľa Kisku dostalo na okraj záujmu politikov a bolo ponechané hŕstke vybraných podnikateľov. "Postupne vychádza najavo, že v poľnohospodárstve sa uchytili podvodné, dokonca mafiánske skupiny," priblížil s tým, že tieto skupiny využívajú chaos vo vlastníctve pozemkov. Na slovenský vidiek treba vrátiť právo a poriadok, dodal Kiska.

"Úrady nesmú prehliadať vydieračské a nezákonné praktiky," poznamenal prezident, pričom apeloval aj na starostov a primátorov, aby poukazovali na pochybné praktiky. Rozhodujúcim hráčom je podľa Kisku Slovenský pozemkový fond. "Je povinnosťou zodpovedného rezortu zaistiť, aby pôda bola rozdelená transparentne a ten prednostný prístup získali podnikatelia so skutočným záujmom o poľnohospodárstvo, a nie o dotácie," podotkol prezident.

Pellegrini sľúbil zvýšenie limitov

Limity pre zjednodušené formy verejného obstarávania pre samosprávy sa razantne zvýšia. Napríklad pri súťažiach na nákup potravín v stravovacích zariadeniach domovov sociálnych služieb či školských zariadeniach to má byť až do 221.000 eur, pri súťažiach na stavebné práce bude limit 180.000 eur, uviedol Pellegrini. Okrem iného označil za nevyhnutný krok razantnú zmenu zákona o verejnom obstarávaní.

„Nech sa už skončí to, že keď potrebujete niečo urýchlene riešiť, v dôsledku komplikovaného verejného obstarávania s tým môžete začať po roku a pol," uviedol pred primátormi a starostami, ktorí zastupovali mestá a obce, členov ZMOS. Podľa svojich slov plne podporuje aktivity predsedu ÚVO Miroslava Hliváka a tendenciu razantných zmien v zákone o verejnom obstarávaní.

"Nech sú tie zmeny aj také, že sa možno nebudú páčiť tretiemu sektoru," povedal Pellegrini. "No nie je možné, aby zo starostov a primátorov niekto robil ľudí, ktorí sú dopredu podozrievaní z nekorektného hospodárenia s verejnými zdrojmi," zdôraznil premiér zároveň s otázkou, prečo by mali mať starostovia a primátori na Slovensku limity, pre ktoré sa ani "nemôžu pohnúť z miesta".

Možný európsky líder

Zmeny majú naopak podporiť úsilie zamestnávať miestne firmy i nákup regionálnych potravín. Pellegrini v prejave takisto avizoval razantné zmeny aj v prípade zákona o slobodnom prístupe k informáciám. "Nemôže byť predsa 211-tka používaná na šikanu samospráv, tak ako sa to deje často v súčasnosti, to sa musí skončiť," zdôraznil Pellegrini. Vyzdvihol i úsilie samospráv implementovať do života svojich obcí a miest smart riešenia. V tejto súvislosti požiadal starostov a primátorov, aby dovolili telekomunikačným operátorom zakopať čo najviac optických káblov.

Poukázal, že SR má možnosť stať sa európskym lídrom v zavádzaní najmodernejších sietí. "Takže prosím, aj keď je to určitý dočasný diskomfort, vyjdite im v ústrety a pomôžte zaviesť novú digitálnu infraštruktúru budúcnosti," povedal.

Predstavitelia miest a obcí sa zišli v Bratislave na 29. sneme ZMOS, mali diskutovať aj o prioritách združenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok