Pribudne nový štátny sviatok, schválila ho vláda. SNS bola proti

TA3 TASR
23.5.2018 12:40

Vláda sa napriek počiatočnému odmietavému stanovisku národniarov dohodla na tom, že na Slovensku pribudne nový štátny sviatok, hoci len jednorazovo. Budeme ho sláviť 30. októbra.

Pribudne nový štátny sviatok, schválila ho vláda. SNS bola proti
TASR

100. výročie prijatia deklarácie

Tohtoročný 30. október by mal byť štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. S takýmto návrhom prišiel na rokovanie vlády jej predseda Peter Pellegrini, ministri ho odobrili. Návrh zákona premiér predloží do Národnej rady, kde ho uvedie ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Deklaráciou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného Česko-slovenského štátu. S návrhom na vyhlásenie jednorazového štátneho sviatku nesúhlasila koaličná SNS. Stotožnila sa s obavou zamestnávateľov, že by išlo o precedens. "Nevidíme dôvod, aby sa takého mimoriadne sviatky zavádzali aj do budúcnosti," uviedla vo svojom vyhlásení.

"Slovenská republika má dva štátne sviatky, ktorými si pripomíname našu modernú históriu. To je Deň vzniku Slovenskej republiky a Deň Ústavy Slovenskej republiky. Tieto štátne sviatky považujeme za dostatočné. Výročie Martinskej deklarácie alebo Deklarácie slovenského národa je pamätným dňom, čo plne postačuje," uviedla SNS vo vyhlásení.

Vydiskutovali si to

"Vláda schvaľuje vždy konsenzuálne, to znamená, materiály sú vydiskutované," naznačila po zasadnutí vlády ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS), že koalícia medzičasom dospela v uvedenej veci k dohode.

V pondelok 21.5. sa na vyhlásení 30. októbra 2018 za jednorazový štátny sviatok nedohodla tripartita. Podporu, naopak, návrhu z Úradu vlády deklaroval prvý viceprezident Združenia miest a obcí Jozef Dvonč. Bod tak pokračoval na ďalšie legislatívne konanie s rozporom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok