Z obetí sa stali vrahovia, zmasakrovali desiatky hinduistov

TA3 TASR
23.5.2018 12:51

Svet sa doposiaľ pozeral na etnikum Rohingov ako na obete, ktoré pre násilie museli opustiť svoje domovy v Mjanmarsku. Teraz sa ale karta obrátila. Podľa Amnesty International skupina Rohingov zmasakrovala desiatky hinduistov.

Brutálne útoky

Ozbrojená skupina príslušníkov mjanmarskej moslimskej menšiny Rohingov je zodpovedná za najmenej jeden masaker a smrť 99 hinduistických žien, mužov a detí, ako aj za ďalšie zabíjanie a únosy hinduistov v auguste 2017. Na základe podrobného vyšetrovania v mjanmarskej administratívnej oblasti Jakchainský štát to uviedla medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International. O záveroch vyšetrovania informovala Kristína Kironská z AI Slovensko.

Amnesty na základe desiatok rozhovorov s ľuďmi v Jakchainskom štáte a Bangladéši, ale i na základe fotografických dôkazov, ktoré analyzovali forenzní patológovia, odhalila, ako bojovníci z tzv. Armády spásy Rohingov Jakchainského štátu (ARSA) šírili brutálnymi útokmi strach medzi hinduistami a inými náboženskými - či etnickými - komunitami. "Naše najnovšie vyšetrovanie vrhá svetlo na zneužívanie ľudských práv zo strany ARSA," povedala riaditeľka Krízového centra Amnesty International Tirana Hassanová.

Okradli, zviazali a odviedli

Jeden zo zdokumentovaných masakrov vzbúreneckej skupiny ARSA sa stal v hinduistickej komunite Kcha Maun Seik v severojakchainskom okrese Maundo v auguste 2017. V čase útoku žila hinduistická komunita v blízkosti Rohingov, ktorí sú prevažne moslimského vierovyznania. Územie takisto obývali Arakanci, ktorí sú prevažne budhisti, píše Amnesty.

Ozbrojení muži v čiernych odevoch a Rohingovia žijúci v blízkosti obkľúčili desiatky hinduistických žien, mužov a detí, ktorých následne okradli, zviazali a odviedli na okraj usadlosti, kde oddelili mužov od žien a malých detí. Po niekoľkých hodinách popravili bojovníci ARSA 53 hinduistov, pričom 14 z obetí boli deti mladšie ako osem rokov. V ten istý deň zmizlo 46 mužov, žien a detí hinduistického vierovyznania aj v dedine Je Bo Ťja, ležiacej poblíž Kcha Maun Seiku.

Útoky podnietili násilnú operáciu

Amnesty tiež zdokumentovala úlohu ARSA v ďalších prípadoch zabíjania a násilných útokov proti členom iných etnických alebo náboženských skupín. Ide o obdobie po útokoch na približne 30 mjanmarských bezpečnostných stanovíšť z augusta 2017.

Tieto útoky podnietili nezákonnú a hrubo disproporčnú násilnú operáciu mjanmarských bezpečnostných síl, ktorá vyústila do úteku 693.000 Rohingov do Bangladéša, kde ostávajú doteraz. "Plný rozsah násilia zo strany ARSA a mjanmarskej armády nebude známy, pokiaľ nebudú mať nezávislí vyšetrovatelia, vrátane vyšetrovacej misie OSN, neobmedzený prístup do Jakchainského štátu," uzavrela Hassanová s tým, že mjanmarská vláda musí umožniť prístup medzinárodnému spoločenstvu do tejto oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok