Donbas sa opäť zmieta v bojoch, hlásia zranených i mŕtvych

TA3 TASR
22.5.2018 13:25

Pokoj zbraní na východe Ukrajiny je minulosťou. S príchodom lepšieho počasia sa obnovili boje prakticky po celej línii frontu. Najtvrdšie strety sú hlásené z mesta Horlivka, z okolia Donecka a predmestia Mariupoľa. Obe strany konfliktu hlásia mŕtvych aj ranených. Z porušovania dohôd sa už tradične obviňujú navzájom.

Pri bojoch v oblastiach Doneckej a Luhanskej zahynuli dvaja ukrajinskí vojaci a ďalší deviati utrpeli zranenia.
Podľa ukrajinskej tajnej služby si boje v Donbase vyžiadali aj 15 obetí a 13 ďalších zranených z radov povstalcov. Boje podľa OOS pokračovali pozdĺž celej kontaktnej línie na východe krajiny a okupačné sily 53-krát porušili režim prímeria medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Z oblasti doposiaľ nehlásili žiadne obete.

Ukrajina 30. apríla oficiálne ukončila Protiteroristickú operáciu v Donbase. Namiesto nej spustila v regióne Operáciu spoločných síl. Minister obrany Stepan Poltorak predtým nevylúčil, že po ukončení ATO sa začne ofenzíva armády v Donbase, poznamenal UNIAN.

Zmena formátu ATO na OOS je zakotvená v tzv. zákone o reintegrácii Donbasu, ktorý prezident Petro Porošenko podpísal 20. februára 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok