Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Meranie počasia z vesmíru budú mať na starosti malé kocky

Meranie počasia z vesmíru budú mať na starosti malé kocky
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
22. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie je to tak dávno, keď sa Slovákom podarilo poslať do vesmíru svoj prvý maličký satelit, nazvaný skCUBE. Ten síce žiaľ nefunguje naplno, ale pomohol slovenským vedcom získať potrebné skúsenosti. Tento celosvetový projekt, pod názvom CubeSat, umožňuje kreatívnym budúcim raketovým inžinierom, aby získali svoje prvé skúsenosti. No a najnovšie okúsili vzduchoprázdno vo vesmíre hneď tri nové projekty CubeSat.

Prvým z nich je takzvaný RainCube. Ako už názov predpovedá, ide o satelit, ktorý si zobral na mušku predpoveď počasia. Používa k tomu rozkladaciu radarovú anténu, pracujúcu s vysokofrekvenčným Ka rádio pásmom. Satelit takto umožni sledovať vnútornú štruktúru búrok a spresniť tak predpoveď počasia.

Satelit RainCube z projektu CubeSat umožni sledovať vnútornú štruktúru búrok a spresniť tak predpoveď počasia.

Druhá kocka na holenie je CubeRRT (RRT je skratka Radiometer Radio Frequency Interference Technology). Takže niečo ako meranie rušenia rádiových frekvencií. Podľa NASA je to potrebné na to, aby ich satelitné senzory a vysielače, ktoré monitorovali napríklad pôdu z vesmíru, neboli rušené masovým rozšírením mobilného signálu. A táto malá kocka má zbierať dáta a filtrovať nesprávny signál.

Satelit CubeRRT zbiera dáta a filtruje nesprávny signál, ktorý môže rušiť senzory a vysielače iných satelitov pre monitorovanie z vesmíru.

Tretia kocka nemá v názve Cube. Jej meno je TEMPEST-D a je to jednorazový projekt, ktorý je zameraný na tropické búrky. Takýto maličký satelit bude mať, na rozdiel od obrovských satelitov, možnosť premiestniť sa nad epicentrum búrky a posielať dáta nie každé tri hodiny, ako tomu bolo doteraz, ale každých desať minút.

Projekty CubeSat sa označujú ako veľká pomoc pri vesmírnom výskume, pretože na rozdiel od riadnych veľkých satelitov sa dajú omnoho ľahšie vyrobiť a ich nasadenie či účel sú omnoho flexibilnejšie.

Miniatúrne satelity z projektu CubeSat sa dajú omnoho ľahšie vyrobiť a ich nasadenie či účel sú omnoho flexibilnejšie.