Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V kvete tabaku sa podarilo objaviť skryté účinné antibiotikum

V kvete tabaku sa podarilo objaviť skryté účinné antibiotikum
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
22. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako sa svet vyvíja, vyvíjajú sa žiaľ aj baktérie či vírusy, a preto vedci každodenne stoja pred otázkou nových antibiotík. Rukávy si vyhrnuli aj doktori Mark Hulett a Marc Kvasankul a objavili nový druh antibiotík tam, kde ich predtým nikto nehľadal, a to prekvapivo v kvetoch tabaku.

Tabak poznáme hlavne ako zdroj nikotínu, ale jeho kvety boli doteraz na okraji záujmu. Na univerzite v austrálskom Melbourne sa im však pozreli na zúbok a kvet vydal svoje tajomstvo obrany proti plesniam a infekciám. Kvet Nicotiana Alata totižto na svoju obranu produkuje antifungálne molekuly s účinnou látkou aminokyselín NaD1. Tie bránia celú rastlinu pred plesňami a mykózami.

Vedci z austr8lskej univerzity v Melbourne objavili nový druh antibiotík tam, kde ich predtým nikto nehľadal, a to prekvapivo v kvetoch tabaku.

Vyextrahovaním tejto účinnej látky sa podarilo vyrobiť účinné antibiotikum aj proti doteraz ťažko zničiteľnému mikroorganizmu Candida albicans. Ten sa často objavuje práve v ústnej dutine človeka a vie spôsobiť vážne problémy najmä pri poklese imunity. Vedci popísali zničenie týchto buniek, ako veľmi účinné, ale zároveň násilné, pretože NaD1 bunku doslova „roztrhne ako pukanec“.

Kvet Nicotiana Alata na svoju obranu produkuje antifungálne molekuly s účinnou látkou aminokyselín NaD1.

Vedci ďalej zdôrazňujú, že je predpovedaný nárast úmrtí v dôsledku infekčných ochorení, na ktoré už súčasné antibiotiká nebudú zaberať v takej miere, že to bude v prenesenom význame návrat do stredoveku. Znie to síce hrozivo, no vďaka takýmto objavom sa snáď koniec sveta odkladá zasa na neurčito.

Vyextrahovaním látky aminokyselín NaD1 sa podarilo vyrobiť účinné antibiotikum aj proti doteraz ťažko zničiteľnému mikroorganizmu Candida albicans. Ten sa často objavuje práve v ústnej dutine človeka a vie spôsobiť vážne problémy najmä pri poklese imunity.