Rasmussen: Protiraketový štít bude akcieschopný už čoskoro

SITA
14.5.2012 12:13

K deklarácii o predbežnej akcieschopnosti štítu by podľa dánskeho expremiéra malo dôjsť na nadchádzajúcom summite aliancie v Chicagu.

Rasmussen: Protiraketový štít bude akcieschopný už čoskoro
SITA

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen potvrdil, že protiraketový štít v Európe je blízko k uvedeniu do činnosti a plneniu jeho cieľa ochrany územia starého kontinentu pred raketovým útokom. Rasmussen sa tak vyjadril pre pondelkové vydanie amerického denníka Wall Street Journal v súvislosti s aprílovým "úspešným" testom vzájomnej koordinácie zariadení v Európe a USA. K deklarácii o predbežnej akcieschopnosti štítu by podľa dánskeho expremiéra malo dôjsť na nadchádzajúcom summite aliancie v Chicagu.

"Je to prvý krok, no skutočný krok k poskytnutiu úplnej ochrany obyvateľom všetkých členských krajín NATO, územiu a síl v Európe," napísal Rasmussen, podľa ktorého úspešný test bol "jasnou demonštráciou transatlantickej solidarity v praxi". "Ukazuje to záujem NATO chrániť územia svojich členov a obyvateľov pred hrozbou útoku," dodal šéf 28-členného zoskupenia.

Proti štítu NATO sa ostro stavia Rusko, ktoré ho považuje za ohrozenie svojej bezpečnosti a hrozí rozmiestnením rakiet v exkláve Kaliningrad. Členovia aliancie však ubezpečujú Moskvu, že protiraketový systém nie je namierený proti Rusku a jeho skutočným cieľom je ochrana pred možnými útokmi zo strany krajín, ako je Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok