Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V najmenšom domčeku na svete môžu bývať iba tak baktérie

V najmenšom domčeku na svete môžu bývať iba tak baktérie
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
22. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzski vedci sa rozhodli postaviť najmenší dom na svete, ktorý je tak malý, že cez jeho dvere neprejde ani len mikroskopický roztoč. Zmestia sa do neho maximálne tak baktérie, pretože jeho veľkosť je len 300 x 300 mikrometra, alebo ešte inak: tristo milióntina metra. No a čo je najvtipnejšie, naozaj vyzerá ako domček.

Na otázku, čo ich k takémuto počinu viedlo, odvetili vedci z Femto-ST inštitútu, že chceli dokázať, že v budúcnosti sa budú dať vyrobiť nanoroboty tak maličké, že prejdú aj malými vlásočnicovými žilkami v organizme. To umožní dokonca priamo stopovať vírusy v krvi.

Francúzski vedci sa rozhodli postaviť najmenší dom na svete, ktorý je tak malý, že cez jeho dvere neprejde ani len mikroskopický roztoč.

A ako taká stavba tohto domčeku vyzerala? No možno bude sklamaním, že si vedci nepripravili aj maličké náradie, ale poriadne veľký elektrónkový mikroskop, v spolupráci s μRobotex nanofactory system. Ten pozostával z roboticky ovládaného iónového dela, ktoré bolo umiestnené vo veľkej vákuovej komore. Následne pomocou DualBeam elektrónkového mikroskopu dvaja z vedcov kontrolovali iónový lúč, aby presne odrezal z kremíkového vlákna potrebné „panely“, ktoré boli následne použité na samotné steny a strechu domčeka.

Elektrónkový mikroskop μRobotex nanofactory system.

Spájané boli akýmsi mikrozváraním pomocou plynovej injektáže. Celé to zastrešoval systém μRobotex, ktorý sa používa na automatizáciu takýchto nanoprocesov. Výsledok je ohromujúci a pritiahol zaslúženú pozornosť k napredovaniu v problematike nanorobotiky a optických systémov. Ostáva teda posledná otázka, či tam tie baktérie majú aj záchod.

Vedci z Femto-ST inštitútu chceli stavbou nanodomčeka dokázať, že v budúcnosti sa budú dať vyrobiť nanoroboty tak maličké, že prejdú aj malými vlásočnicovými žilkami v organizme.