Fotogaléria: Láva vteká do oceána, Havaj zahalili toxické mraky

TA3 TASR
21.5.2018 16:57

Láva z vybuchujúcej havajskej sopky Kilauea začala stekať do Tichého oceánu a pri jej styku so slanou vodou sa vytvárajú biele oblaky nebezpečného toxického plynu. K oblohe nad americkým Havajom stúpajú nielen nebezpečné výpary, ale aj drobné úlomky skla. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Úrady na Havaji už v nedeľu varovali verejnosť, aby sa držala ďalej od spomínaného mraku, ktorý vzniká pri chemickej reakcii zapríčinenej kontaktom lávy s morskou vodou. Vulkán, ktorý začal vybuchovať pred dvoma týždňami, sa nachádza na ostrove Havaj (nazývanom tiež Veľký ostrov) a ten je najväčší z ôsmich hlavných Havajských ostrovov.

Na svahoch sopky Kilauea sa v zemi vytvorili pukliny, ktoré vznikli aj v obývaných lokalitách a z ktorých stále vyteká láva. Vytvára rieky, ktoré pretínajú lesy a farmy, a razia si cestu až k pobrežiu. Rýchlosť, s akou oxid siričitý vytryskáva z puklín v zemi, sa strojnásobila. To viedlo úrady na Havaji k tomu, že zopakovali varovanie pred zlou kvalitou vzduchu. Na vrchole sopky navyše nastali dva výbuchy, pri ktorých sa uvoľnili mračná popola a vietor väčšinu z neho odniesol smerom na juhozápad.

aptopix-hawaii-volcano-27021-2b8f4d7a825f4a088394726494dca1f9_7f000001-dcec-b6f5.jpg

Miestny pestovateľ orchideí Joseph Kekedi, ktorý žije a pracuje približne päť kilometrov od miesta, kde láva steká do mora, uviedol, že prúd žeravej magmy aktuálne nesmeruje k jeho pozemkom v pobrežnej obci Kapoho. V jednej chvíli sa však od nich nachádzal len asi 1,5 kilometra.

Dodal, že obyvatelia nemajú veľmi na výber - môžu sa akurát dobre informovať o situácii a byť pripravení včas uniknúť. "Tunajšia príroda nám znova pripomína, kto je tu šéf," povedal Kekedi. Vedci vysvetlili, že oblaky výparov na miestach, kde láva vteká do oceánu, obsahujú takisto kyselinu chlorovodíkovú (soľnú) a jemné čiastočky skla, ktoré môžu podráždiť pokožku a oči a spôsobiť problémy s dýchaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok