Poslanci sa budú obracať k Bohu, parlament vyberá modlitebňu

SITA
14.5.2012 11:28

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik vníma aktivitu poslancov naprieč politickým spektrom, ktorí sa chcú v parlamente pravidelne modliť, ako pozitívnu.

Poslanci sa budú obracať k Bohu, parlament vyberá modlitebňu
SITA

Ako povedal, prejav modlitby je prirodzenou súčasťou človeka a nemalo by byť ani len náznakom zatláčané do súkromných priestorov. Kováčik však nepredpokladá, že by sa na modlitbách zákonodarcov zúčastnil nejaký oficiálny predstaviteľ cirkvi. Poukázal pritom na fakt, že na úrade vlády je oficiálna kaplnka, v parlamente však takýto priestor chýba. Prípadnému pozvaniu sa však cirkev nebráni.

Poslanci NR SR sa od utorka počas schôdzí začnú pravidelne modliť. Zídu sa cez obedňajšiu prestávku o 12:15 v jednej z miestností budovy zákonodarného zboru. Podľa Jozefa Mikloška z KDH sa niekoľko poslancov dohodlo, že by sa mali začať pravidelne stretávať v niektorej miestnosti. „Tu sa pomodlíme. Bude to nadkonfesijné. Prečítame si Sväté písmo, krátko pomeditujeme. Budeme tam volať katolíkov, evanjelikov a ďalšie konfesie,“ uviedol.

Veriaci poslanci chcú požiadať vedenie parlamentu, aby im dalo univerzálnu miestnosť na meditačnú modlitbu pre všetky náboženstvá. Malo by ísť o bohoslužobnú miestnosť. „V americkom senáte som to videl, ale aj v nemeckom a anglickom. Kaplnky sú v nemocniciach, na letiskách, vo veľkých obchodných domoch, ako miesto venované Bohu,“ povedal Mikloško. Cieľom takýchto stretnutí podľa Mikloška je, aby bol parlament jednotnejší, aby sa tam neosočovalo, nenadávalo, aby bol záujem o duchovné veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok