Miera chudoby na Slovensku klesá, Západ sme stále nedobehli

TA3 ČTK
21.5.2018 14:28

Miera ohrozenia chudobou na Slovensku sa vlani po predchádzajúcom raste znížila. Značné regionálne rozdiely však stále pretrvávajú. Vyplýva to z prieskumu Štatistického úradu.

Miera chudoby na Slovensku klesá, Západ sme stále nedobehli
SITA/AP

Podiel obyvateľov s nízkymi príjmami vlani klesol na 12,4 percenta z predvlaňajších 12,7 percenta. Riziko chudoby na Slovensku tak vlani ohrozovalo približne 650 tisíc osôb, rok predtým to bolo 670 tisíc obyvateľov. Najčastejšie ide o nezamestnaných a početné rodiny.

Miera rizika chudoby určuje podiel ľudí, ktorých príjem nedosahuje 60 percent národného mediánu, ktorý rozdeľuje obyvateľov z hľadiska príjmov na polovice. Na Slovensku sa tak pod hranicu chudoby vlani dostal jednotlivec s mesačným príjmom nižším ako necelých 360 eur, o rok skôr to bolo 348 eur. Čiastka zodpovedá takmer dvom pätinám priemernej mzdy na Slovensku.

Z regionálneho hľadiska je najnižšie riziko chudoby na Slovensku v Bratislavskom kraji, ktorý má najvyššiu životnú úroveň v rámci našej krajiny. Na opačnej strane rebríčka sú východoslovenské regióny. Kým životná úroveň na Slovensku zaostáva za vyspelými krajinami západnej Európy, EÚ radí Slovensko medzi štáty s najnižšou mierou rizika chudoby. Ukazovateľ, ktorý vyplýva z výšky príjmu sledovaných rodín, sa počíta v každej krajine samostatne a závisí od príjmovej nerovnosti domácnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok