Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

FingerPing na rozpoznanie posunkovej reči využíva paradoxne zvuk

FingerPing na rozpoznanie posunkovej reči využíva paradoxne zvuk
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
21. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Málokto ovláda posunkovú reč a preto dochádza k mnohým komplikáciám, napríklad na recepciách v hoteloch či dokonca v práci. Celkom originálne riešenie tohto problému však priniesol študent univerzity Georgii, Cheng Zhang. Videl, že riešenia v podobe rukavíc či dokonca kamery, sú buď nepohodlné, alebo nepresné, a preto skúsil ísť na vec úplne inak. A to využiť zvuk. Teda konkrétne zvukové vlny šíriace sa telom.

Cheng Zhang preto vyrobil prsteň, ktorý emituje vibrácie, respektíve vibračné impulzy. Tie potom putujú cez dlaň do zápästia, kde je zasa umiestený náramok v štýle inteligentných hodiniek. Ten pomocou troch senzorov zachytí impulz a pomocou jeho skreslenia vyráta presnú polohu prstov v čase impulzu. Pretože impulz putuje úplne inak napríklad pri otvorenej dlani, ako pri zovretej pästi.

Študent univerzity Georgii, Cheng Zhang, vyvinul prsteň a náramok pre prenášanie posunkovej reči do písanej podoby za pomoci zvukových vĺn.

Pri konfigurácii sa tímu výskumníkov pod vedením Zhanga podarilo jednoznačne identifikovať viac ako 22 polôh prstov, čo zatiaľ stačí hlavne na ovládanie zariadení a niektoré základné gestá z posunkovej reči. Podľa autora projektu je to však z dlhodobého hľadiska jedna z najľahších ciest, ako preniesť posunkovú reč do písanej podoby.

Ak by sa podarilo túto platformu profesionálne rozšíriť, mohlo by to značne uľahčiť komunikáciu na infopultoch či recepciách.

Prsteň emituje vibrácie, respektíve vibračné impulzy. Tie potom putujú cez dlaň do zápästia, kde je zasa umiestený náramok v štýle inteligentných hodiniek. Ten pomocou troch senzorov zachytí impulz a pomocou jeho skreslenia vyráta presnú polohu prstov v čase impulzu.

Pri konfigurácii sa tímu výskumníkov pod vedením Zhanga podarilo jednoznačne identifikovať viac ako 22 polôh prstov, čo zatiaľ stačí hlavne na ovládanie zariadení a niektoré základné gestá z posunkovej reči.