Fico ponúkol bugárovcom post splnomocnenca pre národnostné menšiny

TASR
14.5.2012 09:38

Členovi predsedníctva Mosta-Híd Lászlóovi Nagyovi ponúka Smer nový post splnomocnenca pre národnostné menšiny. Ten počas prvej Ficovej vlády Nagy kritizoval novelu jazykového zákona Mareka Maďariča aj opatrenia proti maďarskému dvojakému občianstvu.

Fico ponúkol bugárovcom post splnomocnenca pre národnostné menšiny
SITA

Ako v dnešnom vydaní uviedol denník SME, o ponuke sa rozhodne podľa toho, ako budú nastavené podmienky. "Nebude to za každú cenu." Post podľa Nagya neprichádza do úvahy, ak podmienky nebudú zodpovedať predstavám. Či sa osobne podieľa na príprave kompetencií nového úradu, priamo nepovedal. Meno nominanta riešilo podľa Nagya predsedníctvo strany v uplynulých týždňoch, rokovania medzi Mostom a Úradom vlády SR budú pokračovať.

Nový post vládneho splnomocnenca vznikne po tom, ako sa Smer rozhodol zrušiť funkciu vicepremiéra pre menšinové záležitosti. Šéfovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi je jasné, že jeho právomoci budú menšie. "Ale chceme zachrániť to, čo sa zachrániť dá," uviedol pre denník.

Bývalý vicepremiér pre menšiny Pál Csáky z SMK si myslí, že Most riskuje. "Budú zneužívaní, aby legitimizovali Ficovu národnostnú politiku, ktorá je rovnaká, ako bola v roku 2006." Tiež upozorňuje, že splnomocnenec zďaleka nebude mať také kompetencie ako zrušený vicepremiér. "Myslím, že zo strany Mosta ide skôr o snahu mať dosah na peniaze, ktoré sú pre menšiny vyčlenené," uviedol pre denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok