Princ Harry a Meghan si povedali áno, prijali nové tituly

TA3 TASR SITA
19.5.2018 13:38

Najsledovanejšia svadba vyvrcholila slávnostným manželským prísľubom. K manželskému zväzku sa tak zaviazal aj mladší syn princa Charlesa, ktorého mnohí považovali za večného starého mládenca. Novomanželská dvojica navyše získala titul udelený kráľovnou Alžbetou II., vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

Prsteň bude nosiť

Ženích navliekol neveste na prst obrúčku z waleského zlata, ktoré bolo darom od jeho starej mamy kráľovnej Alžbety II., nevesta mu zase navliekla obrúčku z platiny. Tú princ Harry plánuje na rozdiel od svojho brata či otca nosiť, čím poruší kráľovskú tradíciu. Meghan, rovnako ako princezná Diana v roku 1981 a vojvodkyňa Catherine v roku 2011, nesľúbila Harrymu pred oltárom poslušnosť, ale že ho bude "milovať, podporovať, ctiť a chrániť".

Nechýbali známe osobnosti

Bývalá americká herečka Meghan Markleová prišla do kaplnky sv. Juraja na Windsorskom zámku v starom modeli automobilu značky Rolls-Royce z hotela Cliveden House, vzdialenom od Windsoru zhruba 16 kilometrov.

Predtým do kaplnky sv. Juraja prišiel aj princ Harry spolu s bratom Williamom, ktorý bol zároveň aj jeho svedkom na svadbe. Po nich prišli Markleovej matka Doria Raglandová, princ Charles spolu s Camillou a kráľovná Alžbeta II. s princom Philipom. Vzápätí ku kaplnke prišla aj manželka princa Williama Kate spolu so svojimi deťmi princom Georgeom a princeznou Charlotte, v sprievode svojej sestry Pippy a svadobných družičiek.

Svadobný obrad sa začal presne o 13.00 hodine nášho času. Bohoslužbu celebroval windsorský dekan David Conner. Dvojicu zosobášil arcibiskup z Canterbury Justin Welby, ktorý Markleovú v marci pokrstil, keď prijala anglikánsku vieru. Kázeň predniesla hlava americkej episkopálnej cirkvi Michael Bruce Curry.

Čakajú ich prvé povinnosti

Tridsaťtriročný syn princa Charlesa a zosnulej princeznej Diany a o tri roky staršia rodáčka z Los Angeles tvoria pár od roku 2016. Zasnúbili sa v novembri, pričom šťastnú novinku oznámili zástupcovia Clarence House, oficiálneho sídla Harryho otca. Harry dal Meghan zlatý snubný prsteň s tromi diamantmi, ktorý sám navrhol. Dva zo spomínaných diamantov svojho času patrili princovej matke. Herečka pred sobášom prijala krst aj konfirmáciu anglikánskej cirkvi.

Novomanželia sa bezprostredne po sobáši nevydajú na svadobnú cestu, krátko po slávnosti ich už totiž čakajú prvé povinnosti. Dvojica sa 22. mája zúčastní na záhradnej párty v Buckinghamskom paláci pri príležitosti očakávaných 70. narodenín princa Charlesa. Manželia budú po svadbe bývať v Nottingham Cottage v Kensingtonskom paláci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok