Prínos svadby do britskej pokladnice bude oveľa vyšší, zverejnili odhady

TA3 TASR
19.5.2018 10:54

V Spojenom kráľovstve sa v sobotu rozozvučia zvony na kostoloch na počesť svadby princa Harryho a Meghan Markleovej. A cinkať budú aj peniažky, ktoré vďaka kráľovskej svadbe naplnia registračné pokladnice po celej krajine.

Prínos svadby do britskej pokladnice bude oveľa vyšší, zverejnili odhady
SITA/AP

Pomôže popularita

Haigh odôvodnil túto "korekciu" priam hviezdnou popularitou princa a americkej herečky, čo môže ich svadbu z hľadiska ekonomického prínosu dostať na rovnakú úroveň ako svadbu následníka trónu princa Williama a Kate Middletonovej v roku 2011. "Meghan Markleová je slávna," povedal Haigh a pripomenul, že princ Harry je veľmi obľúbený a mnohí ho považovali za večného starého mládenca. Preto už len fakt, že sa žení, je sám o sebe "veľká vec", domnieva sa.

Brand Finance preto vidí potenciál pre ekonomický prínos svadby, a to v kľúčových sektoroch Spojeného kráľovstva. Konzultačná firma, ktorá poskytuje oceňovanie značiek a strategické poradenstvo, pri odhadoch vychádzala zo svojich skúseností s komerčnými značkami aj z prínosu kráľovskej svadby v roku 2011, spresnil Haigh. Podľa Brand Finance by svadba mala zvýšiť príjmy cestovného ruchu o 300 miliónov GBP. V roku 2011 v priebehu mesiaca, keď sa ženil princ William, zaznamenalo toto odvetvie rast o viac ako 3 %.

Ďalších 300 miliónov GBP predstavujú príjmy z reklamy v spojení so všetkým, čo sa týka kráľovskej svadby, odhaduje Haigh. O 250 miliónov GBP môžu stúpnuť tržby v maloobchode a reštauráciách. Nedávny prieskum ukázal, že asi 40 % Britov sa zaujíma o svadbu, a to predstavuje zhruba 25 miliónov ľudí, povedal Haigh. Ak každý z nich minie v spojení so svadbou 10 libier, napríklad na občerstvenie, prinesie to 250 miliónov GBP. A podľa Haigha ide pritom o spodnú hranicu odhadu, konečný prínos má potenciál byť oveľa vyšší.

Ťažia viaceré odvetvia

O 150 miliónov GBP vyššie príjmy by mohol mať vďaka svadbe aj módny priemysel, keďže ľudia radi kopírujú členov kráľovskej rodiny. Keď sa Meghan objaví v nejakom modeli na verejnosti, podobné kúsky idú na dračku. Napríklad jedny zelené šaty, ktoré mala na sebe minulý mesiac, sa údajne vypredali v priebehu niekoľkých hodín. Obchodíky so suvenírmi by na svadbe mohli zarobiť 50 miliónov GBP z predaja pamätných mincí, obrázkov, hrnčekov a podobných drobností, povedal riaditeľ spoločnosti Brand Finance.

Podľa Haigha je pravdepodobné, že tento odhad vo výške 1,05 miliardy GBP je len kvapkou z očakávaného celkového prínosu svadby pre ekonomiku, keďže jej vplyv na hrubý domáci produkt Spojeného kráľovstva sa odhaduje až na približne 2 bilióny GBP. Navyše, je to len odhad a všetci prognostici sú často terčom posmechu. Kritici o nich tvrdia, že ich možno rozdeliť do dvoch skupín: na tých, čo nevedia a tých, ktorí nevedia, že nevedia.

Ale britské obchody so suvenírmi - a iné obchody - sa určite môžu tešiť na cinkanie pokladníc. Zvýšenie príjmov o 1,05 miliardy GBP je pritom nad rámec 1,8 miliardy GBP, ktoré podľa Brand Finance každoročne prinesie popularita kráľovskej rodiny. Haigh na záver upozornil, že počas svadby princa Williama a Kate Middletonovej v roku 2011 bol v krajine vyhlásený štátny sviatok. A to viedlo k zníženiu výkonu britskej ekonomiky o približne 1 miliardu libier. Tento rok žiadny sviatok nebude. Svadba však pripadá na sobotu, takže na HDP by nemala mať žiadny negatívny vplyv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok