Boeing sa zrútil tesne po štarte, neprežila vyše stovka pasažierov

TA3 TASR SITA ČTK
18.5.2018 19:49

Len tri osoby prežili nehodu lietadla prevádzkovaného kubánskymi aerolíniami Cubana de Aviación, ktoré sa zrútilo bezprostredne po štarte z letiska v hlavnom meste Havana do priľahlého poľa.

Dopadlo blízko vzletovej dráhy

Uviedol to kubánsky štátny denník Granma, ktorého správu prevzala agentúra DPA. Ako však medzitým uviedla agentúra AP, oficiálny počet zatiaľ nebol zverejnený. Podľa predošlých informácií sa v lietadle typu Boeing 737 nachádzalo 104 cestujúcich a deväťčlenná posádka. Uvedené tri osoby, ktoré boli nažive, previezli do nemocnice v kritickom stave.

Lietadlo smerovalo z havanského Medzinárodného letiska Josého Martího do mesta Holguín na východe Kuby. Dopadlo na maniokovú plantáž blízko vzletovej dráhy, pričom bolo ťažko poškodené a horelo.

Ostro kritizované aerolínie

Okrem záchranárov, zdravotníkov a hasičov na miesto vyrazili aj viacerí predstavitelia kubánskej vlády vrátane nového prezidenta Miguela Díaza-Canela. Pri vraku lietadla sa začali zhromažďovať taktiež príbuzní cestujúcich, ktorých však požiadali, aby sa presunuli k letiskovému terminálu.

Havarované lietadlo mala Cubana de Aviación prenajaté od mexickej spoločnosti Deamojh. Nemenovaný zamestnanec tejto spoločnosti, potvrdil, že ide o jedno z jej lietadiel a dodal, že z Mexika pochádzalo aj šesť členov posádky. Mnoho svojich starších strojov dopravca Cubana de Aviación v posledných mesiacoch vyradil pre technické problémy.

Mnohí Kubánci sa sťažujú na časté meškanie a rušenie letov, čo dopravca pripisuje nedostatku náhradných dielov i samotných lietadiel v dôsledku dlhoročného obchodného embarga zo strany Spojených štátov. Piatkové letecké nešťastie bolo na Kube už tretím vážnym incidentom tohto druhu od roku 2010.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok