Kandidáti na ministrov sú známi, Zeman mal k jednému výhrady

TA3 TASR
18.5.2018 19:01

Predsedníctvo Českej strany sociálnodemokratickej schválilo mená piatich svojich kandidátov na posty ministrov v pripravovanej vláde hnutia ANO a ČSSD.

Kandidáti na ministrov sú známi, Zeman mal k jednému výhrady
SITA/Diana Černáková

Napriek nesúhlasu Zemana

Ministerstvo vnútra by mal riadiť predseda ČSSD Jan Hamáček, ktorý menoslov kandidátov predložil členom predsedníctva. Rezort zahraničných vecí by strana napriek nesúhlasu prezidenta Miloša Zemana chcela zveriť europoslancovi Miroslavovi Pochemu.

Ministrom pôdohospodárstva by sa mal stať Miroslav Toman, niekdajší člen úradníckej českej vlády premiéra Jiřího Rusnoka. Rezort kultúry by mal riadiť neúspešný kandidát na post predsedu ČSSD, primátor Olomouca Antonín Staněk. Do funkcie ministra práce a sociálnych vecí navrhuje ČSSD bývalého námestníka rezortu Petra Krčála.

Je to záležitosť premiéra, nie prezidenta

Ešte pred piatkovým rokovaním predsedníctva strany sa s odmietavým prezidentovým postojom k jednému z kandidátov zaoberalo grémium strany. Časť vedenia sa zhodla na názore, že personálne obsadenie ministerstiev je záležitosťou premiéra a prezident nemá kandidátov čo odmietať.

Predseda klubu senátorov ČSSD Petr Vícha sa nechal počuť, že prezident by mal akceptovať mená, ktoré navrhne ČSSD. V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf frakcie poslancov strany Jan Chvojka. Informácie priniesol denník Právo a internetový server Novinky.cz.

ČSSD, o ktorej vstupe do vlády s hnutím ANO by definitívne mala rozhodnúť členská základňa vo vnútrostraníckom referende, mieni mená svojich kandidátov konzultovať s premiérom i prezidentom po prípadnom referende, uviedol v piatok Hamáček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok