EK žaluje Slovensko, zodpovedať sa budeme na Súdnom dvore EÚ

TA3 TASR
17.5.2018 17:06

Európska komisia žaluje Slovensko za nemožnosť odvolať sa proti zamietnutiu alebo zrušeniu víz. Tento prípad sa rozhodla postúpiť Súdnemu dvoru Európskej únie.Európska komisia sa rozhodla postúpiť prípad Slovenska Súdnemu dvoru EÚ. Dôvod je ten, že Slovensko neumožňuje žiadateľom o víza odvolať sa na súde proti rozhodnutiu o zamietnutí, zrušení alebo odvolaní víza.

Slovensko vopred upozornili

Exekutíva EÚ upozornila, že slovenské vnútroštátne právne predpisy poskytujú len možnosť odvolať sa na mimosúdnych správnych orgánoch. Na základe vízového kódexu v súlade s nariadením EÚ z roku 2009 a s Chartou základných práv EÚ majú žiadatelia o víza právo na to, aby sa s ich žiadosťou o víza nezaobchádzalo svojvoľne, a musia mať možnosť odvolať sa na príslušnom súde.

V odpovediach, ktoré Slovenská republika poskytla na formálnu výzvu z roku 2013 a na odôvodnené stanoviská zaslané v rokoch 2015 a 2018, sa neriešia obavy, ktoré vyjadrila Európska komisia. Komisia sa preto rozhodla podať na Súdny dvor EÚ návrh proti Slovensku, na čo bola slovenská strana dopredu upozornená.

Výzvu zaslali už v roku 2013

V nariadení o vízovom kódexe z roku 2009 sa stanovujú postupy a podmienky udeľovania víz na krátkodobý pobyt a letiskový tranzit. Členským štátom Únie sa v ňom ukladá povinnosť umožniť žiadateľom podať odvolanie proti zamietnutiu, zrušeniu alebo odvolaniu víza. Právo na súdne odvolanie proti zamietnutiu udelenia víza potvrdil 13. decembra 2017 aj Súdny dvor EÚ.

Zmluva o EÚ ukladá členským štátom povinnosť stanoviť dostatočné prostriedky nápravy na zabezpečenie účinnej právnej ochrany v oblastiach, na ktoré sa vzťahuje právo Únie. Charta základných práv EÚ priznáva každému jednotlivcovi, ktorého práva a slobody zaručené právom Únie boli porušené, právo na účinný prostriedok nápravy pred súdom.

Komisia začala postup v prípade nesplnenia povinnosti už vo februári 2013, keď zaslala slovenským orgánom formálnu výzvu. V októbri 2013 nasledovala ďalšia formálna výzva, v októbri 2014 to bolo odôvodnené stanovisko a vo februári 2015 v poradí druhé odôvodnené stanovisko. Posledným krokom zo strany eurokomisie je žaloba na Súdnom dvore EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok