Sulík si myslí, že daňovníkom v Európe ušetril miliardy eur

SITA
12.10.2011 00:02

Predseda parlamentu a šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík si myslí, že nehlasovaním za euroval zachránila jeho strana európskym daňovníkom miliardy eur.

Sulík si myslí, že daňovníkom v Európe ušetril miliardy eur

“Dnes sme európskym daňovníkom zachránili vyše 300 miliárd eur, ktoré by inak išli na záchranu súkromných bánk,“ povedal po hlasovaní o zvýšení záruk v eurovale Sulík. Tým, že sa jeho poslanci nezúčastnili na hlasovaní o dodatku k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF) nebola taktiež vyslovená dôvera vláde Ivete Radičovej.

Podľa Sulíka rozšírenie eurovalu je najmä o záchrane bánk a ich ziskov. “Na toto sme mandát nedostali. Dostali sme mandát na to, aby sme chránili slovenských daňovníkov,“ dodal Sulík, ktorého mrzí, že si koaliční partneri mysleli, že si jeho strana deklarovaný postoj k eurovalu nezachová. “Mrzí nás, že pre našu principiálnu pozíciu sme vydieraní spojením hlasovania o eurovale a o dôvere vláde. Vždy sme stáli za predsedníčkou vlády. Náš zásadný postoj ako aj čisté svedomie voči našim deťom sú pre nás dôležitejšie. Preto sme sa rozhodli hlasovania nezúčastniť,“ zdôraznil Sulík.

Predseda parlamentu sa neobáva svojho odvolania z postu predsedu parlamentu. “Uvidíme aký bude vývoj v najbližších dňoch. My to nevieme, my sme toto celé nevymysleli, a preto musíme počkať čo sa stane,“ povedal Sulík s tým, že nevidí dôvod aby podával demisiu. “Samozrejme keď budem odvolaný budem toto znášať s pokorou,“ konštatoval Sulík.

Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) padla. Pri hlasovaní o zvýšení záruk v eurovale totiž nezískala dôveru poslancov Národnej rady SR. Za euroval a zároveň za dôveru vláde hlasovalo len 55 zo 124 prítomných poslancov, potrebných bolo 76 hlasov. Premiérka nepresvedčila poslancov ani prosbami bezprostredne pred hlasovaním. „Ja vás prosím, dôverujte tejto vláde, že narába zodpovedne s verejnými financiami, dôverujte tejto vláde, že nezneužije ani na sekundu ťažko zarobené peniažky daňových poplatníkov, a dôverujte tejto vláde, že záujem a dôveryhodnosť SR je to najcennejšie čo viem, čo mám a čo ponúkam. Prosím vás,“ žiadala poslancov.

Za euroval hlasovali všetci prítomní poslanci za SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, Martin Fecko zo skupiny Obyčajní ľudia (OĽ) a František Šebej. Poslanci za Smer-SD sa pred hlasovaním prezentovali, ale nehlasovali, čím zariadili uznášaniaschopnosť parlamentu. Proti boli členovia SNS a bývalí členovia tejto strany Anna Belousovová a Rudolf Pučík. Liberáli zo SaS ani traja poslanci z OĽ sa hlasovania nezúčastnili.

Slovensko tak ako jediný člen eurozóny nepodporilo v parlamente schválenie zmien v Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF). Navýšenie eurovalu ako aj rozšírenie jeho kompetencií by však v slovenskom parlamente mohlo ešte tento týždeň prejsť. Vzhľadom na deklarovanú podmienenú podporu opozičného Smeru-SD pri opätovnom hlasovaní to predpokladá minister financií Ivan Mikloš. „Je predpoklad, že euroval schválený nakoniec tento týždeň tak či tak bude,“ vyhlásil v utorok Ivan Mikloš.

Samotný EFSF vznikol ešte 9. mája minulého roku, ako štátmi eurozóny účelovo založený subjekt na boj proti dlhovej kríze. Aktuálny objem záruk v EFSF dosahuje 440 mld. eur, pričom podiel Slovenska zodpovedá sume záruk 4,372 mld. eur. Lídri eurozóny sa však neskôr rozhodli garancie navýšiť na bezmála 780 mld. eur, čo by malo zabezpečiť pôvodne zamýšľanú efektívnu úverovú kapacitu nástroja na úrovni 440 mld. eur. Dodatok už počítal aj s účasťou Estónska a podiel záruk Slovenska na navýšenom eurovale by mal dosiahnuť 7,728 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok