Krok voči Kuciakovej spolupracovníčke vyvolal znepokojenie

TA3 TASR
17.5.2018 15:12

Odobratie mobilného telefónu českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej pod nátlakom sankcií bol postup v rozpore s najvyšším verejným záujmom. V stanovisku to skonštatoval Slovenský syndikát novinárov. Ten s veľkým znepokojením sleduje udalosti, ktoré sa v poslednom čase dejú okolo novinárov a médií. Kritiku sme zožali aj v europarlamente.

Najvyšší verejný záujem

Českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala odobrať mobil aj so SIM kartou. Holcová tvrdí, že pod nátlakom, polícia, že dobrovoľne. "Išla som v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivá. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú", napísala novinárka na sociálnej sieti.

Novinárska organizácia zákrok polície voči novinárke zhodnotila v kontexte pre Slovensko právne záväznej rezolúcie 2066 Rady Európy z roku 2015. V nej sa podľa SSN uvádza, že "ochrana zdrojov novinárov je v najvyššom verejnom záujme. Novinári musia mať dovolené chrániť svoje zdroje alebo predložiť dokument bez toho, aby museli preukázať, že ho získali prostredníctvom zákonných kanálov".

"Nátlakový akt voči novinárke považujeme za porušenie jej politických práv a za bezprecedentný prípad svojvôle a zásahu proti demokratickým princípom, ktorými sa naša spoločnosť riadi. Zdôrazňujeme, že právo sa nedá dosiahnuť neprávom", vyhlásil k prípadu novinárky Holcovej SSN. Prisľúbil, že podnikne právne kroky na ochranu novinárov a slobody prejavu.

Úrad špeciálnej prokuratúry vysvetlil, že novinárka s odobratím mobilu súhlasila, čo má potvrdzovať zápisnica podpísaná prítomnými osobami. Cieľom získania časti komunikácie bolo podľa hovorkyne ÚŠP Jany Tökölyovej výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý spolupracoval s Holcovou a jeho snúbenice. "Vyšetrovací tím robí naďalej všetko pre dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov úkladnej vraždy", uviedla Tökölyová.

Poburujúci postup našich policajtov

Konanie slovenskej polície voči českej investigatívnej novinárke dôrazne odsúdil aj šéf politickej skupiny európskych ľudovcov v Európskom parlamente Manfred Weber. Nemecký europoslanec v správe pre médiá uviedol, že je "neprijateľné", aby slovenská polícia pod hrozbou finančnej pokuty požadovala prístup k heslám odhaľujúcim súkromné a obchodné rozhovory, ako aj prístup k uloženým číslam mobilných telefónov, ktoré nesúvisia s predmetom policajného vypočúvania.

"Princíp ochrany novinárskych zdrojov a zachovanie dôvernosti je kľúčovým predpokladom slobodného výkonu novinárskej profesie Pavly Holcovej," upozornil Weber.
Podľa jeho vyjadrenia je "poburujúci postup slovenských policajtov" dôkazom toho, že ochrana novinárov v Európskej únii si zaslúži maximálnu pozornosť poslancov Európskeho parlamentu.

"Mysleli sme si, že po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej slovenské orgány urobia maximum pre to, aby novinári mohli vykonávať svoje každodenné povinnosti, a budú ich vnímať ako partnerov v spoločnom cieli boja proti korupcii a zločinu. Bohužiaľ, dnes vidíme, že aj napriek uisteniam slovenskej vlády sa opak stáva realitou," skonštatoval Weber.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok