Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Účinné pretekárske tlmiče zvyšujú komfort aj v bežných Citroënoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výtlky a nerovnosti na našich cestách nie sú ničím výnimočným a dokážu poriadne otestovať tlmiče auta. Taká jazda po menej frekventovanej, či nepravidelne udržiavanej vozovke, z nás doslova vytrasie dušu. No keď už nie cestári, tak aspoň technológie idú dopredu a vďaka nim sa vylepšujú aj systémy pruženia áut. V tomto smere sa zaujímavá inovácia podarila aj vývojárom z francúzskej automobilky Citroën. Prispieva ku komfortnejšej jazde a nás ako vždy zaujímalo ako funguje.

Do automobilov z dielne Citroën sa prakticky už od 50tich rokov minulého storočia montuje pruženie, ktorého hlavným cieľom je pohodlie cestujúcich. Automobilka sa pritom v tomto smere snaží mnohé veci inovovať, a tak sa jej ako prvej na svete podarilo dostať do osobných áut, konkrétne do modelu Citroën C4 Cactus, tlmiče s progresívnymi hydraulickými dorazmi. Patentovaná technológia sa pritom už skôr používala v športových vozidlách z kategórie WRC.

„Ten princíp bol potrebný pri kategórii WRC preto, že keď vozidlo vyskočí a dopadá, tak vďaka takejto charakteristike tlmičov to vozidlo dopadá akoby do vankúša,“ vysvetľuje pán Peter Volf, Citroën.

Je jasné, že s bežným automobilom nikto skákať nebude, no taký neskoro zaregistrovaný výtlk môže tiež narobiť neplechu. Hydraulický tlmič je v základe rovnaký ako štandardný tlmič s pružinou, no namiesto mechanického dorazu využíva doraz hydraulický, v podobe ďalšej, menšej hydraulickej komôrky.

„Sú to kvapalinové tlmiče, ktoré sú ale obohatené pri svojich koncových dráhach o akési hydraulické komory. Na rozdiel od klasického tlmiča, ktorý v prípade extrémneho prepruženia dôjde na doraz, ktorý je charakteristický klepnutím, tak tento tlmič sa vyhýba dorazu a jeho hydraulická komora navyše spôsobí zabrzdenie, čiže zvýšenie tlmiacej sily progresívne pri konci zdvihu.“

Kým mechanické dorazy energiu len absorbujú, hydraulické ju aj rozptýlia, čím sa odstráni efekt doskoku. Tlmiče s progresívnymi hydraulickými dorazmi sú teda tlmiče, ktorých tlmiaca sila sa zvyšuje nielen rýchlosťou tlmenia, ale aj zdvihom alebo polohou samotného tlmiča.

„Znamená to, že pri väčších zdvihoch, keď je amplitúda pruženia vyššia, to znamená prejazd cez väčšiu prekážku, ten tlmič prejde do oblasti, kde má väčšiu tlmiacu silu a kmitanie zastaví.“

Účinné pretekárske tlmiče zvyšujú komfort aj v bežných Citroënoch.

Okrem schopnosti silnejšieho tlmenia pri prejazde väčšou prekážkou sa táto technológia uplatní aj pri miernom útlme a odskoku. Vtedy sa tlmiče a pružiny pohybujú vertikálne tak, že sa nedostávajú do kontaktu s hydraulickými dorazmi. Využili to konštruktéri z Citroënu pre vyšší pracovný zdvih kolies, čo podľa nich vytvára pocit, akoby sa vozidlo vznášalo nad nerovnosťami vozovky.

„Pri jazde na hladkej ceste, na malých nerovnostiach, ten tlmič môže byť mäkší, vďaka čomu lepšie filtruje tie drobné nerovnosti,“ dodáva pán Peter Volf, Citroën.

Aby sme vám mohli preexponovane ukázať, ako tlmiče s progresívnymi hydraulickými dorazmi fungujú v praxi, zapojili sme do nášho malého testu všetky dostupné kilogramy ľudskej váhy a Citroën C4 Cactus. No a tu je výsledok (viď. video).

No a v druhom teste tejto technológie sme sa snažili zistiť, či tlmiče pomôžu aj v tom, že sa vám v aute nevyleje ranná káva, prípadne iný nápoj v pohári (viď. video.

Tak ako ste videli a mohli sa presvedčiť, inovatívne tlmiče z dielne francúzskych vývojárov majú určite niečo do seba. Rozhodne sa s nimi stretnete už teraz pri vozidle Citroën C4 Cactus. Práve v ňom si môže posádka užívať komfortnú jazdu, dokonca aj na slovenských cestách.