Kuciakova kolegyňa odovzdala polícii mobil. Tvrdí, že nedobrovoľne

TA3 TASR
16.5.2018 13:33

Česká investigatívna novinárka, ktorá spolupracovala so zavraždeným Jánom Kuciakom na kauzách o prepojení zločinu a politiky, musela na výsluchu odovzdať svoj mobil. Polícia tvrdí, že dobrovoľne, Pavla Holcová zas, že z donútenia. Vraj jej hrozili pokutou až 1650 eur. Úrad špeciálnej prokuratúry hovorí o príkaze prokurátora na získanie údajov, ktoré sú nevyhnutné na trestné konanie.

Kuciakova kolegyňa odovzdala polícii mobil. Tvrdí, že nedobrovoľne
SITA/Martin Havran

Pomoc pri vyšetrovaní

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal príkaz na vydanie kópie časti údajov z mobilného telefónu svedkyne, ktorá komunikovala v minulosti so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, a to nevyhnutných pre trestné konanie. "Po tom, ako bol príkaz doručený dotknutej osobe, ktorá s takýmto úkonom súhlasila, počas úkonov smerujúcich k realizácii vyhotovenia požadovanej kópie časti údajov, dotknutá osoba výslovne prehlásila, že dobrovoľne vydáva mobilný telefón pre potreby trestného konania," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

pavla-holcova-fcb-upr-2_7f000001-1545-2285.jpg

Denník Sme v utorok 15. mája informoval, že českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala podľa denníka odobrať mobil aj so SIM kartou. "Išla som v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivá. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú," napísala na sociálnej sieti Holcová.

Podľa vyjadrenia prokuratúry s odobratím mobilu však novinárka súhlasila. Má to byť zrejmé zo zápisnice, ktorá bola podpísaná všetkými prítomnými osobami. "Zdôrazňujeme, že cieľom získania časti komunikácie bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní predmetného trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. Vyšetrovací tím robí naďalej všetko pre dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov úkladnej vraždy," uviedla na záver hovorkyňa ÚŠP.

Vydavatelia reagujú

Vydavatelia a šéfredaktori viacerých významných slovenských médií sú znepokojení postupom polície a chcú, aby prokuratúra a polícia svoj postup v jej prípade vysvetlili, rovnako aby povedali, v akom rozsahu môžu od novinárov zisťovať zdroje ich informácií. Zároveň žiadajú ministerstvo kultúry o právne posilnenie postavenia novinárov a odstránenie nejasností súčasnej legislatívnej úpravy.

"Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jedna z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci. Platný tlačový zákon ukotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií," napísali v spoločnom vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok