Trhy očakávajú, že SR napriek všetkému príjme navýšenie eurovalu

TASR
11.10.2011 23:58

Aj napriek dnešnému odmietnutiu navýšenia eurovalu slovenským parlamentom, trhy predpokladajú zvrat tohto kroku.

Trhy očakávajú, že SR napriek všetkému príjme navýšenie eurovalu

"Myslím si, že v súčasnosti trhy očakávajú, že tak či onak Slovensko príjme navýšenie eurovalu nakoľko to ohlasovala už aj opozičná strana (Smer-SD)," vysvetľuje pre TASR ekonomický vplyv na trhy analytik UniCredit Bank Dávid Dereník.

Upozornil však, že časť trhov nemusí byť dostatočne informovaná, čo sa môže preniesť do mierneho oslabenia eura v najbližších dňoch, prípadne v pesimizme na akciových trhoch. "Avšak vo všeobecnosti skôr trhy stále očakávajú, že euroval bude aj Slovenskom prijatý a ak nie, tak očakávajú to, že si Európa nájde cestu, ako to navýšenie eurovalu schváliť aj bez nás," dodáva.

Analytik X-Trade Brokers Kamil Boros pre TASR zdôrazňuje, že nič "absolútne významné" by sa na trhoch nemalo udiať. Toto tvrdenie podkladá aj viacerými argumentmi. Prvým je, že štyri parlamentné strany vyjadrujú jasnú podporu eurovalu. "Spolu tak dokážu nájsť pohodlnú väčšinu," podotýka.
"Ad dva, euroval by išiel aj bez nás," vyhlasuje a podopiera sa o vyjadrenie belgického premiéra Yves Letermeho, že Európa by mala hľadať riešenie v prípade nepodpory navýšenia valu Slovenskom. "Pravidlá v eurozóne sa za posledné dva roky zmenili toľkokrát, že nevidím problém v tom, že by to neprešlo aj bez SR," dodáva. Na záver upozorňuje, že pri EFSF stačí 95 % splateného kapitálu, takže SR v podstate nie je potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok