Objavili najrýchlejšie rastúci objekt v známom vesmíre

TA3 TASR
15.5.2018 13:32

Austrálski astronómovia objavili supermasívnu čiernu dieru, ktorá je najrýchlejšie rastúcim známym objektom vo vesmíre: každé dva dni pohltí hmotu zodpovedajúcu nášmu Slnku, píšu vedci z Australian National University's Research School of Astronomy and Astrophysics.

Objavili najrýchlejšie rastúci objekt v známom vesmíre
SITA/AP

Gigantická čierna diera je od Zeme vzdialená viac ako 12 miliárd svetelných rokov. Odhaduje sa, že je veľká ako 20 miliárd Sĺnk, pričom každý milión rokov narastie o jedno percento, tvrdí Christian Wolf z Australian National University.

"Táto čierna diera rastie tak rýchlo, že žiari tisíckrát jasnejšie ako celá galaxia. Príčinou sú plyny, ktoré každodenne nasáva, pričom vzniká trenie a teplo," povedal Wolf. Ak by sa toto "monštrum" nachádzalo uprostred našej galaxie, Mliečnej cesty, bolo by desaťkrát jasnejšie než Mesiac v splne a prežiarilo by všetky hviezdy na oblohe.

Takéto veľké a rýchlo rastúce čierne diery sú veľmi vzácne. Tú najnovšiu zachytila družica Gaia prevádzkovaná Európskou vesmírnou agentúrou, ktorá sleduje nepatrné pohyby nebeských objektov. Tento objav následne potvrdili pomocou spektrografu na 2,3-metrovom ďalekohľade ANU, ktorý sa nachádza na Siding Spring Observatory. Svoj objav vedci podrobne popisujú v časopise Publications of the Astronomical Society of Australia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok