Kiska prezradil svoju politickú budúcnosť, nebude opäť kandidovať

TA3 SITA TASR
15.5.2018 13:08

Andrej Kiska sa po mesiacoch čakania a špekulácií médií i politikov rozhodol, že oznámi verejnosti rozhodnutie o svojej politickej budúcnosti. Ako už pred jeho vystúpením avizoval hovorca Prezidentského paláca Roman Krpelan, "bude o čom písať, bude o čom hovoriť." Kiska síce oznámil, že nebude opäť kandidovať za prezidenta, ale na konci vyhlásenia naznačil, že sa bude v politike angažovať.

Ako využiť autoritu a dôveru

Kiska na úvod svojho vystúpenia priznal, že otázku o politickej budúcnosti dostáva v poslednej dobe často. "Dnes chcem verejnosti oznámiť, že sa nebudem opäť uchádzať o post hlavy štátu," uviedol Kiska. Argumentoval tým, že rodina je preňho veľmi dôležitá a nemožno ju odsúvať na vedľajšiu koľaj. "Podľa mňa je správne, aby si občania vybrali prezidenta, ktorý neponesie ťarchu zápasov, ktoré som ja niesol, preto bude Slovensko voliť prezidenta bez mojej účasti," vyhlásil Kiska.

Slovensko potrebuje zmenu štýlu vládnutia, pokračoval prezident a hovoril o zásadnej zmene na našej scéne, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kiska uznáva, že reprezentuje postoje mnohých ľudí. "Chcem preto oznámiť aj to, že budem premýšľať, ako čo najlepšie využiť autoritu a dôveru u veľkej časti verejnosti, aby som prispel k začiatku novej politickej eŕy na Slovensku," dodal. Chce spojiť tých, ktorí sú ochotní a schopní posunúť ho k lepšiemu. Konkrétnejší však nebol, viac vraj prezradí po komunálnych voľbách.

Môže Kiskovo rozhodnutie zmeniť postoj ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, o ktorom sa v súvislosti s kandidatúrou dlho špekulovalo? "Nemôže. Nebudem kandidovať za prezidenta," uistil novinárov Lajčák.

Útok deň pred vyhlásením

Robert Fico deň pred prezidentovým vyhlásením vyzval Kisku, aby dal súhlas na zverejnenie celej finančnej správy o hospodárení firmy KTAG za roky 2013 – 2014. Dôvodom majú byť informácie z finančnej správy, ktoré sú vraj mimoriadne závažné. Údajne ide o spoločnosť KTAG, ktorej bol Kiska spolumajiteľom a konateľom a o priveľké výdavky na volebnú kampaň v prezidentských voľbách.

"Poslanec Robert Fico sa nepoučil zo svojho pádu. Osobné útoky sú maximum, čo ešte dokáže v politike robiť,” odkázala kancelária prezidenta.

Kiska dlhodobo obsadzuje prvé miesto v rebríčkoch obľúbenosti politikov. Prezidentské voľby čakajú Slovensko na jar 2019. O prezidentské kreslo sa chce uchádzať Radovan Znášik aj bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Záujem prejavil politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár, možným kandidátom je tiež sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin. Opozičné strany o svojich kandidátoch doteraz nehovorili, čakali na rozhodnutie súčasného prezidenta Kisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok