Palestínčania oplakávajú nakbu, počas protestov zabili desiatky z nich

TA3 TASR
15.5.2018 11:19

Palestínčania si so smútkom spomínajú na vznik Izraela, ktorý nazývajú "nakbou" - katastrofou. Počas protestov z posledných hodín, ktoré boli namierené proti blokáde Gazy a presunu veľvyslanectva USA, ich zahynuli desiatky. USA v OSN zablokovali vyhlásenie, ktoré vyzývalo na nezávislé vyšetrenie násilností.

Na 59 sa zvýšil počet obetí vlny násilia v pohraničnej oblasti pásma Gazy po tom, čo po nadýchaní sa slzotvorného plynu zomrelo osemmesačné dievčatko. Palestínske ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že dieťa sa zadusilo po tom, čo izraelskí vojaci zasiahli slzotvorným plynom proti palestínskym demonštrantom. Palestínčania chcú teraz v Gaze pochovávať svojich mŕtvych, ktorí prišli o život počas pondelkových násilných stretov s izraelskými vojakmi.

Organizátori protestov oznámili, že utorok bude dňom vyhradeným pre pohreby a naznačili, že v najbližších hodinách neplánujú ďalšie protesty v pohraničnom pásme. Izraelské médiá informovali, že niektoré stany, kde ktorými sa palestínski demonštranti zhromažďovali na hraniciach s Izraelom, boli odstránené.

Palestínčania si v utorok zároveň pripomínajú 70. výročie vzniku Izraela. Tento deň označujú  výrazom "nakba" (katastrofa), pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov. Masívne zrážky medzi izraelskou armádou a Palestínčanmi vypukli v pohraničnom pásme Gazy v pondelok. Zranenia podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva utrpelo najmenej 2770 ľudí, pričom 1370 bolo postrelených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok