Matečná odmietla obvinenia, rezort vraj farmárov systémovo rieši

TA3 TASR
14.5.2018 15:06

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tvrdí, že rezort pod jej vedením podnikol systémové riešenia na podporu malých farmárov. Ministerka tak reagovala na slová opozičných poslancov, ktorí tvrdili, že namiesto farmárov podporila súkromného podnikateľa. Matečná tvrdenia opozície popiera.

Politikárčenie odmieta

Zmluvy vo výzve na eurofondové podpory investícií do vytvárania a rozvoja nepoľnohospodárskych činností budú znovu prehodnotené. Uviedla Gabriela Matečná. Kvôli škandalizácii opozíciou sa odstúpiť z postu agroministerky však nechystá. Šesť brífingov opozičných strán, ktoré minulý týždeň podľa jej slov škandalizovali jej osobu, a to počas jej neprítomnosti na Slovensku, považuje za politikárčenie. To podľa nej poškodzuje agrorezort, preto politikárčenie rázne odmieta.

"Rázne by som chcela oddeliť dve veci, a to je politikárčenie a odborná diskusia. Je určite potrebné nájsť konsenzus medzi nimi, pretože sme aj politici. Politik by mal vedieť, že ak chce útočiť, musí mať relevantné argumenty na to, aby na toho druhého mohol zaútočiť a (mohol) nielen vytiahnuť papier a škandalizovať, znevažovať ľudí, nielen mňa osobne. Uráža ma to, pretože táto škandalizácia sa dotýka všetkých ľudí, ktorí pracujú v rezorte pôdohospodárstva, či už na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka alebo na Pôdohospodárskej platobnej agentúre či vo všetkých ostatných inštitúciách," povedala.

Požiadala o preverenie zmlúv

Opozičné strany sa na jednej strane zastávajú malých farmárov a ukazujú sa, ako im chcú pomôcť, ale na druhej strane v ich prospech v parlamente hlasmi nepodporili pred pár mesiacmi zákon o nájme poľnohospodárskej pôdy. Opozícia podľa nej Slovensko v zahraničných médiách a inštitúciách očierňuje. "Neviem si predstaviť, že by niekto z Írska či Rakúska takto (negatívne) v inej krajine rozprával na svoju krajinu, podľa mňa je to neprípustné," poznamenala.

"Vzhľadom na to, aby sa upokojila situácia, požiadala som generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, aby ešte raz zmluvy z roku 2015 z podopatrenia 6.4. preveril. Zverejníme bodové hodnotenie, aby neprišlo k žiadnym pochybnostiam. Do času, kým sa tak neudeje, požiadala som riaditeľa PPA, aby zastavil podpisovanie (zmlúv) z tohto podopatrenia 6.4.," dodala šéfka MPRV SR.

Čakali, že prevezme zodpovednosť

"Od Gabriely Matečnej sme očakávali, že na tlačovom brífingu prevezme svoju politickú zodpovednosť ako osoba, ktorá je priamo zodpovedná za zlyhania voči drobným roľníkom a farmárom a ohlási odstúpenie z funkcie," reaguje SaS v tlačovej správe. Gabriela Matečná sa podľa opozičníkov namiesto toho až smiešnym spôsobom venovala opisovaniu svojich osobných úspechov a úbohému strieľaniu slepými nábojmi na opozičných politikov.

"Na konkrétne otázky novinárov nedokázala odpovedať. No nebola to opozícia, ale generálny prokurátor tohto štátu, ktorý povedal, že "systém, aký je tam nastavený, je chorý, a to je ešte to prijateľné slovo." Ak Andrej Danko verejne vyhlásil v Sobotných dialógoch, že "pani Matečná je povinná vytvárať systém,", potom sú slová generálneho prokurátora jednoznačným vyslovením nedôvery ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Okrem toho odchod ministerky Matečnej žiadajú aj farmári, ktorých práva má zastupovať.
V najbližších dňoch budeme informovať o ďalších konkrétnych dôvodoch, prečo musí ministerka Matečná odstúpiť. Ministrom v žiadnej vláde nemôže byť človek, ktorý sa nedokáže problémom postaviť čelom a ešte zbabelo uteká od farmárov," uvádza sa v texte SaS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok