Kiska mal v kampani minúť priveľa, podľa Fica sa diskvalifikoval

TA3 SITA TASR
14.5.2018 15:17

Predstavitelia Smeru-SD deň pred tým, ako chcel Andrej Kiska prezradiť dlho očakávané plány do budúcnosti, zverejnili "vážne podozrenia", ktoré ho vraj "diskvalifikujú na funkciu prezidenta". Kiska mal počas prezidentskej kampane porušiť pravidlá a minúť oveľa viac peňazí, ako je povolené. Šéf Smeru ho vyzval, aby dal súhlas na zverejnenie celej finančnej správy o hospodárení firmy KTAG za roky 2013 – 2014.

Viazaní daňovým tajomstvom

Expremiér Robert Fico v úvode opäť vyhlásil, že sa nechce zúčastniť prezidentských volieb. Uviedol, že nie je náhoda, že Kiska chce o svojej budúcnosti v politike prehovoriť práve v utorok. Dôvodom má byť zasadnutie parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Témou rokovania výboru majú byť informácie finančnej správy, ktoré sú "natoľko závažné", že Kisku diskvalifikujú vo funkcii prezidenta.

Údajne ide o spoločnosť KTAG, ktorej bol Kiska spolumajiteľom a konateľom a o výdavky na volebnú kampaň v prezidentských voľbách. Minul Kiska vo voľbách oveľa viac, ako mu umožňuje zákon? Fico vyzval Kisku, aby zverejnil celú daňovú dokumentáciu k tejto téme. Predstavitelia Smeru uviedli, že zatiaľ "nemôžu byť konkrétnejší", lebo sú viazaní daňovým tajomstvom.

Dlhé čakanie opozície i koalície

Na Kiskovo rozhodnutie o svojej politickej budúcnosti čakajú opozičné i koaličné strany už mesiace. Populárny prezident, ktorý v minulosti avizoval, že nevstúpi do straníckeho politického boja, ale neprezradil, či bude opäť kandidovať na post hlavy štátu, by mal svoje rozhodnutie oznámiť v utorok. "Zajtra bude deň D. Prezident Andrej Kiska povie, čo ďalej. Bude o čom písať, bude o čom hovoriť. Ak by to bolo také jednoduché, dávno by povedal. Nebolo a nebude," napísal na sociálnej sieti prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Prezidentské voľby čakajú Slovensko na jar 2019. O prezidentské kreslo sa chce uchádzať Radovan Znášik aj bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Záujem prejavil politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár. Možným kandidátom je tiež sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Opozičné strany o svojich kandidátoch zatiaľ nehovoria. Čakajú na rozhodnutie súčasného prezidenta Kisku. Ak bude opäť kandidovať, podporia ho viaceré opozičné subjekty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok