Ide k nám 11-tisíc migrantov, šíri sa na webe. Polícia reagovala

SITA
14.5.2018 13:19

Polícia vyvracia tvrdenia šíriace sa na sociálnych sieťach, že prvého júla má na Slovensko prísť 11 000 migrantov. Na sociálnej sieti v rámci kampane "Polícia proti hoaxom" Policajný zbor konštatuje, že rozširované tvrdenie súvisí pravdepodobne s Marakéšskou deklaráciou.

Ide k nám 11-tisíc migrantov, šíri sa na webe. Polícia reagovala
SITA/AP

Postoj SR sa nemení

"Tento dokument je politickou deklaráciou, ktorá zodpovedá predstavám vlády SR na partnerstvo zamerané na tento región. Nie je však právne záväzným dokumentom, z ktorého by vyplývali konkrétne záväzky pre SR. Priamo na mieste nemala SR osobné zastúpenie, zapojená bola do pripomienkovania textu deklarácie prostredníctvom nášho stáleho zastúpenia na pracovnej úrovni v Bruseli," uvádza polícia.

Postoj SR je voči povinným kvótam podľa stanoviska polície naďalej nemenný. "SR je súčasťou rôznych iných dokumentov, pretože téma migrácie sa dotýka nás všetkých. Nejde len o tému utečencov, ale aj Slovákov migrujúcich za prácou do zahraničia alebo napríklad srbských, ukrajinských a ďalších pracovníkov slovenských firiem," dodáva polícia.

Polícia chce spolupracovať

Text, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach, uvádza: "Viete o tom, že sa má na Slovensko po 1. júli v rámci kvót premiestniť 11 tisíc migrantov, postupne budú zvážaní v noci lietadlami z Nemecka alebo po ceste cez Rakúsko, či Česko. Takéto informácie sa šíria v éteri a ľudia sa začínajú toho dosť obávať. Lebo 11 tisíc migrantov si privezie postupne na zlúčenie rodín aj veľké množstvo príbuzných. Tomu sa hovorí genocída, o 10 rokov bude na Slovensku pol milióna moslimov".

Začiatkom nového roka polícia oznámila, že v rámci cyklu "Polícia proti hoaxom" bude na sociálnych sieťach vyvracať nepravdy a konšpirácie. "Internet je výborný komunikačný nástroj, ktorý využíva aj Policajný zbor. Bohužiaľ sa však nájdu osoby, ktoré cez internet šíria nepravdivé a poplašné správy," uviedla vtedy polícia. V tejto súvislosti zároveň vyzvala na spoluprácu aj verejnosť. "Pretože, ako sa hovorí, dôveruj, ale preveruj," zdôraznil Policajný zbor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok