Pod ikonickým mostom vyrastá sporná stavba, kritický je i primátor

TA3 TASR
14.5.2018 12:52

Kritizovaná výstavba pod bratislavským Mostom SNP, pri vchode do vyhliadkovej veže UFO, má podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala ďaleko od toho, čo by považoval za primerané. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že na prvý pohľad je vidieť, že stavebník išiel nad rámec odporúčaní hlavnej architektky Bratislavy.

Chýba projektová dokumentácia

"Momentálne mesto zisťuje reálny stav veci a v pondelok dáme bližšie informácie, ako budeme v tejto veci postupovať. Jasné je zatiaľ to, že povolenie na túto stavbu vydal stavebný úrad príslušnej mestskej časti," napísal Nesrovnal. Hlavné mesto podľa neho od stavebníka aj napriek výzvam neobdržalo projektovú dokumentáciu, ktorú by mohol niekto preštudovať.

"Aj tento prípad ukazuje, nakoľko absurdná je existencia 15 samostatných stavebných úradov v mestských častiach, proti ktorej dlhodobo bojujem," uviedol primátor. Zároveň potvrdil, že Most SNP je momentálne v procese vyhlásenia za národnú kultúrnu pamiatku. Platí teda naň rovnaká ochrana, akoby už bol vyhlásený za pamiatku. Mesto chce k tomuto problému zvolať aj tlačový brífing.

Mesto o stavbe vedelo

Starosta Petržalky Vladimír Bajan uviedol, že stavebník ich stavebný úrad požiadal o opravu havarijného stavu. Doložil aj fotodokumentáciu, ktorá to dokazovala. Pre vlnu kritiky, ktorá na stavbu pod Mostom SNP smerovala, podpísal Bajan štátny stavebný dozor. "Čakáme na výsledok a podľa toho bude stavebný úrad konať," uviedol.

Podľa aktivistu Miroslava Draguna primátor nehovorí pravdu. Ako tvrdí, Nesrovnal i mestskí poslanci už v roku 2016 vedeli, že takáto stavba pod Mostom SNP vznikne. "Primátor teraz na vlne kritiky zrazu otočil a hádže zodpovednosť na mestskú časť i stavebný úrad. Pritom je to jednoznačná zodpovednosť hlavného mesta. Iba zlý hospodár podpíše prenájom objektu na rekonštrukciu bez akejkoľvek projektovej dokumentácie či vizualizácie," povedal.

Hlavný projektant minuloročnej rekonštrukcie cesty na Moste SNP František Brliť na sociálnej sieti uviedol, že je nevyhnutné, aby boli urobené bezodkladné opatrenia na odstránenie kritizovanej stavby z dôvodu zabránenia nebezpečnej situácie. "Mám za to, že konštrukcia priamo ohrozuje statickú spoľahlivosť častí nosnej konštrukcie mosta," uviedol.

Povolený je minimalistický zásah

Bratislavskí mestskí poslanci v roku 2016 a v roku 2017 schvaľovali spoločnosti Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu, vyhliadku UFO i pláž pri Dunaji, predĺženia prenájmu pozemkov pod Mostom SNP. Hlavným dôvodom žiadosti o predĺženie nájomnej zmluvy bol havarijný stav vstupných priestorov do vyhliadkovej veže UFO. Poslanci predĺženie nájmu do roku 2039 firme schválili. Jednou z podmienok bolo, že bude vybudované nové cyklistické a turistické centrum, ktoré po kolaudácii bude s celým vstupným priestorom odovzdané do vlastníctva hlavného mesta.

Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad v stanovisku k predĺženiu nájmu pozemkov však napísala, že celkový architektonický výraz dostavby musí byť minimalistickým zásahom do architektúry Mosta SNP. Riešenie musí kompozične rešpektovať hmotové a tvarové riešenie stavby mosta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok