USA v tieni protestov slávnostne otvorili ambasádu v Jeruzaleme

TA3 TASR
14.5.2018 15:34

Spojené štáty slávnostne otvorili v izraelskom Jeruzaleme svoje veľvyslanectvo. Nadšenie Izraelčanov je ale v tieni búrlivých protestov v Pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu. Šéf teroristickej siete al-Káida v súvislosti s presunom ambasády vyzýva na džihád.

Odhalili tabuľu veľvyslanectva

Hostí na slávnostnej ceremónii privítal americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Medzi prítomnými boli aj poradcovia prezidenta USA Donalda Trumpa - Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou - a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Americký minister financií Steven Mnuchin spolu s Ivankou Trumpovou slávnostne odhalili tabuľu veľvyslanectva, čím sa americká ambasáda oficiálne presťahovala z Tel Avivu do Jeruzalema. "Vítame vás oficiálne a po prvý raz na veľvyslanectve Spojených štátov tu v Jeruzaleme, hlavnom meste Izraela," povedala Ivanka Trumpová, dcéra amerického prezidenta.

USA ostávajú oddané

Trump vo videoposolstve uviedol, že USA zostávajú "plne oddané" snahe o dosiahnutie trvalej blízkovýchodnej mierovej dohody. "Izrael je suverénny národ s právom určiť si svoje hlavné mesto, ale my sme mnoho rokov nedokázali uznať to, čo je zrejmé," konštatoval šéf Bieleho domu, ktorý sľuboval presťahovanie ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema vo svojej prezidentskej kampani.

Netanjahu v prejave na slávnosti ocenil "odvahu" Trumpa, ktorý dodržal svoj sľub presťahovať ambasádu. "Prezident Trump, tým, že ste uznali históriu, robíte históriu. Nemáme lepších priateľov vo svete," uviedol s tým, že Izrael dúfa v mierovú budúcnosť so svojimi susedmi. "Pravda je taká, že Jeruzalem bol a vždy bude hlavným mestom židovského štátu," zdôraznil.

Otvorenie sprevádzajú protesty

Proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme protestovali v pondelok desaťtisíce Palestínčanov. Najmenej 41 z nich prišlo o život v dôsledku streľby izraelskej armády na hranici s pásmom Gazy. Ďalších 1700 osôb utrpelo zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Podľa izraelskej armády boli traja Palestínčania zabití, keď sa snažili umiestniť pri pohraničnom plote výbušné zariadenie. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35.000 Palestínčanov, uviedla armáda s tým, že demonštranti hádzali na vojakov zápalné bomby, kamene a iné predmety.

Obyvateľov varovali

Izrael varoval obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život. Od 30. marca, keď sa demonštrácie namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy začali, prišlo o život už viac ako 90 ľudí, uviedla televízna stanica CNN s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Americký prezident Donald Trump 6. decembra vyhlásil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunú tam svoju ambasádu. Svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema už presunula aj Guatemala, ešte ho však oficiálne neotvorila. Zámer presunúť ambasádu do Jeruzalema oznámil 7. mája aj Paraguaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok