Ministerstvo zdravotníctva stojí za dostavbou Rázsoch

SITA
13.5.2012 10:28

Slovensko podľa rezortu zdravotníctva potrebuje špičkovú koncovú nemocnicu.

Ministerstvo zdravotníctva stojí za dostavbou Rázsoch
SITA

Ministerstvo zdravotníctva stojí za dostavbou nemocničného komplexu Rázsochy v Bratislave. "V žiadnom prípade nejde o nemocnicu pre Bratislavu. Slovensko potrebuje špičkovú koncovú nemocnicu," uviedla v reakcii na iniciatívu poslanca za SDKÚ-DS Viliama Novotného Stop Rázsochám rezortná hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Zdôraznila, že až 40 percent pacientov liečených v Bratislave predstavujú ľudia žijúci mimo územia hlavného mesta.

Dostavbou Rázsoch podľa ministerstva vznikne moderné diagnostické pracovisko, okrem iného poskytujúce vysoko špecializované výkony, ako napríklad transplantácie, ktoré sa nebudú robiť v iných nemocniciach. Komplex by zároveň prepájal prax so vzdelávaním vysokoškolských študentov. Rezort zdravotníctva tiež upozorňuje na katastrofálnu situáciu nemocníc na Kramároch a Mickiewiczovej ulici, ktoré môžu kedykoľvek skolabovať. Čižmáriková rovnako poznamenala, že Slovensko si nemôže dovoliť postaviť osem špecializovaných elitných nemocníc.

Iniciatívu "Stop Rázsochám" spustil na Facebooku poslanec za SDKÚ-DS Novotný. Občania tu môžu prezentovať svoje názory na dostavbu nemocničného areálu Rázsochy v Bratislave. "Slovenské zdravotníctvo sa nachádza v ťažkej finančnej situácii, v nemocniciach máme obrovský modernizačný dlh, investície tam chýbajú ako soľ. V tejto chvíli chce Ficova vláda vyhodiť z okna 500 miliónov eur,“ povedal Novotný. Preinvestovanie pol miliardy eur na dostavbu Rázsoch, ako to vyčíslil predchádzajúci kabinet Roberta Fica, považuje za zle investované peniaze, podľa neho je projekt trojnásobne predražený. Zdôraznil, že za tieto zdroje sa dá postaviť osem nových, plne vybavených nemocníc vo všetkých regiónoch Slovenska.

"Je to 30 rokov starý projekt, ktorý 20 rokov chátra, bolo do neho preinvestovaných 33 miliónov eur. Za 30 rokov sa medicínske, technologické, ale aj architektonické požiadavky na nemocnice zásadne zmenili. Preto som presvedčený, že dostavba Rázsoch ani z medicínskeho, ani z technologického, ani z ekonomického hľadiska nie je dobrým projektom,“ konštatoval Novotný.

Uvedomuje si, že Bratislava potrebuje novú modernú nemocnicu, keďže areály na Kramároch a Mickiewiczovej ulici sú na konci životnosti. Výstavba novej nemocnice podľa jeho slov môže stáť do 60 miliónov eur. Rozostavané Rázsochy by Novotný predal. "Tento projekt nepomôže slovenskému zdravotníctvu. To, čo urobí je, že naplní vrecká sponzorov Smeru a zaplatia to všetci daňoví poplatníci,“ uzavrel Novotný. V programovom vyhlásení vlády sa uvádza, že kabinet má ambíciu podporiť dostavbu Rázsoch s prihliadnutím na ekonomické možnosti a výsledky medicínskeho, prevádzkového a technického auditu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok