Vylepšená raketa Falcon 9 smeruje na obežnú dráhu s bangladéšskou družicou

TA3 TASR
12.5.2018 00:30

Spoločnosť SpaceX uskutočnila v piatok štart najnovšej verzie nosnej rakety Falcon 9, ktorá je navrhnutá až na niekoľko desiatok letov. Tentoraz má vyniesť na obežnú dráhu prvú telekomunikačnú družicu patriacu Bangladéšu, informovala agentúra AP.

Vylepšená raketa Falcon 9 smeruje na obežnú dráhu s bangladéšskou družicou
SITA/AP

Zdokonalená raketa Falcon 9 s geostacionárnou družicou Bangabandhu-1, nazvanou podľa prezývky zakladateľa moderného bangladéšskeho štátu Mudžíbura Rahmána, odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Štart bol pôvodne naplánovaný už na štvrtok, odložili ho však po tom, ako došlo k prerušeniu automatického odpočítavania. Úlohou družice Bangabandhu-1 bude zabezpečiť prístup k internetu na celom území Bangladéša.

Generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk uviedol, že zdokonalený prvý stupeň rakety Falcon 9 bude možné použiť až desaťkrát s tým, že medzi jednotlivými štartmi nebude musieť prejsť takmer žiadnou údržbou. Muskovým cieľom je použiť ten istý prvý stupeň rakety dvakrát v priebehu 24 hodín, čím by sa dramaticky znížili náklady na jej prevádzku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok