Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roboty Boston Dynamics behajú v parkoch aj v preplnených budovách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics sa prostredníctvom videí pravidelne snaží informovať o nových schopnostiach vyvíjaných robotov. Najnovšia dvojica videí nám tentoraz predvádza humanoidného robota Atlas, ktorý ku svojim akrobatickým kúskom pridal schopnosť behu v dynamickom teréne, zatiaľ čo štvornohý robot SpotMini sa šikovne vyhýba prekážkam na svojej prieskumnej misii v priestoroch spoločnosti.

Prvé video od spoločnosti Boston Dynamics vyzdvihuje aktualizované schopnosti navigácie humanoidného robota Atlas v neustále sa meniacom teréne. Robot sa za niekoľko rokov vývoja dostal z nemotorného stroja, ktorý sa učil udržať rovnováhu až doslova k robotickému atlétovi, ktorému nerobí problém skákať z prekážky na prekážku a poradí si aj so saltom dozadu. Teraz sa nám Atlas pochválil behom v zalesnenom parku, pričom prezentuje svoju schopnosť udržiavať rovnováhu a navigáciu vo vonkajšom teréne.

Robot Atlas sa za niekoľko rokov vývoja dostal z nemotorného stroja, ktorý sa učil udržať rovnováhu až doslova k robotickému atlétovi.

Druhé video nám prináša pohľad na štvornohého robota SpotMini, ktorý využíva technológiu pohybu založenú na pohybe zvierat a dal by sa označiť aj ako robotický pes. Na začiatku roka prezentovala spoločnosť Boston Dynamics jeho schopnosť otvoriť dvere a v najaktuálnejšom videu nám ilustruje autonómne schopnosti robota.

SpotMini sa tak sám vybral na prieskum laboratórií a kancelárií spoločnosti Boston Dynamics, no ešte pred vlastnou trasou bol robot ručne vedený človekom, aby si mohol vytvoriť 3D mapu priestoru. Video zdôrazňuje systémy pre vyhýbanie sa prekážkam a navigačnú mapu počas pohybu v budove. Nie je síce jasné, aká veľká je autonómnosť robota SpotMini vzhľadom na celú trasu, no je jasne vidno, že dokáže dynamicky reagovať na prekážky v priestore.

Štvornohý robot SpotMini sa pochválil svojou schopnosťou dynamicky reagovať na prekážky v priestore počas autonómnej prechádzky v budove spoločnosti Boston Dynamics.