Lex Žitný ostrov bude prvým zákonom, ktorý ochráni najvzácnejšie oblasti

TA3 TASR
11.5.2018 10:04

Najvzácnejšie vodohospodárske oblasti bude chrániť nový zákon Lex Žitný ostrov, ktorý presne určuje kompetencie a povinnosti všetkých rezortov. Na piatkovej tlačovej konferencii ho predstavil minister životného prostredia László Sólymos. Pôjde o historicky prvý podobný zákon.

Spolupracovali tri rezorty

Envirorezort chce zákon predložiť vláde už o mesiac, do platnosti by legislatíva mohla vstúpiť na jeseň. "Považujem ho za príklad, ako má vyzerať moderná legislatíva," povedal o novom zákone Sólymos. Predtým bola podľa neho ochrana vodohospodárskych zdrojov roztrúsená vo viacerých zákonoch a rezortoch, čo umožňovalo špekulácie.

Na príprave zákona spolupracovali tri rezorty - životného prostredia, zdravotníctva a pôdohospodárstva. "Ochrana životného prostredia prestáva byť na okraji záujmu a stáva sa nadrezortnou záležitosťou," dodal Sólymos.

"Pitná voda by mala byť priorita nás všetkých, preto sa aj rezort zdravotníctva podieľal na tvorbe tohto zákona, ktorý rozširuje kompetencie, výmenu informácií a hlavne možnosť informovať aj verejnosť," súhlasí hlavný hygienik SR Ján Mikas. Zákon chce napríklad prepojiť informačné systémy envirorezortu a rezortu zdravotníctva, aby sa informácie o znečistení dostali k ľuďom čo najskôr.

Nie len pre Žitný ostrov

Gabriel Csicsai, štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva, ubezpečil, že nový zákon nebude mať vplyv na efektivitu poľnohospodárstva. "Pre poľnohospodárov, ktorí hospodária podľa pravidiel poľnohospodárskej praxe, sa nič sa nezmení. Nie je to žiadna legislatívna záťaž navyše, skôr zjednodušenie záťaže," povedal.

Zákon je pomenovaný po Žitnom ostrove, jednom z desiatich chránených vodohospodárskych oblastí. Platiť však bude aj pre všetky ostatné: Strážovské vrchy, Beskydy a Javorníky, Veľká Fatra, Nízke Tatry (západná časť a východná časť), Horné povodie Ipľa, Rimavice a Slatiny, Muránska planina, Horné povodie rieky Hnilec, Slovenský kras (Plešivská planina a Horný vrch) a Vihorlat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok