Poslanci hlasovali o školskom zákone aj o administratívnej záťaži

TA3 TASR
11.5.2018 09:12

Poslanci v parlamente rokovali aj tretí deň riadnej schôdze. Za sebou majú aj ďalšie hlasovanie. Poslanci budú v rokovaní pokračovať v utorok 15. mája. Diskutovať by mali o návrhoch ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a následne o ďalších neprerokovaných bodoch.

Zaslúži si podporu

Návrh zákona proti byrokracii mohol byť ambicióznejší, ale napriek tomu si zaslúži podporu. Uviedol to poslanec SaS Ondrej Dostál v závere tretieho rokovacieho dňa 31. schôdze Národnej rady v rozprave k návrhu tohto zákona. Dostál návrhu vyčíta, že nie je širší a nerieši aj ďalšie situácie, a tiež to, že by sa malo v zákone zakotviť, že ustanovenie jedenkrát a dosť má prednosť pred ustanoveniami osobitných zákonov.

"Keby nastala kolízia právnych úprav, tak by malo prednosť pravidlo jedenkrát a dosť," skonštatoval s tým, že v návrhu chýba napríklad aj zrušenie povinnosti predkladať výpisy z verejných registrov pre mimovládne neziskové organizácie. Podľa neho by mal byť princíp jedenkrát a dosť uplatňovaný aj v prípadoch, keď občan hlási nejaké zmeny, napríklad mení trvalý pobyt.

Ide vraj o prelomový zákon

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová priblížila, že spolu s poslancom Jánom Budajom budú predkladať pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý zahŕňa doplnenie ďalších registrov do zoznamu a odklad účinnosti zákona.

Predkladateľ zákona, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, skonštatoval, že ide o prelomový zákon. Chápe ho ako základ, na ktorom sa budú dopĺňať ďalšie funkcionality. "Chceme postupne radšej všetko otestovať, keby sa stali nejaké chyby, vychytať ich," doplnil Raši s tým, že výsledkom by malo byť, aby sa systém dotýkal všetkých údajov, ktoré môžu zdieľať orgány verejnej moci medzi sebou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok